Sant Cugat, Valldoreix i el Papiol, junts contra l'abocador a la pedrera Berta


Temes relacionats

La FAV també al·lega per evitar que bales d'ecoparc vagin a la pedrera Berta (23/gen/14)

La Generalitat pressiona l'Ajuntament pel cas de la pedrera Berta, segons la CUP (17/gen/14)

Valldoreix també al·legarà per evitar que bales d'ecoparc vagin a la pedrera Berta (16/gen/14)

Els partits, contraris i prudents a reomplir la pedrera Berta de bales d'ecoparc (15/gen/14)

L'empresa FCC demana dipositar bales d'ecoparc a la pedrera Berta (15/gen/14)

Unanimitat per frenar l'abocament de residus d'ecoparc a la pedrera Berta (17/des/12)


  • Comparteix:

Els ajuntaments de Sant Cugat i el Papiol i l'EMD de Valldoreix han formalitzat la seva oposició al reompliment del sot de la pedrera Berta amb bales d'ecoparc. Les tres administracions s'han mostrat convençudes que el projecte de la companyia FCC no prosperarà perquè es tracta d'un espai protegit, no n'ofereix les garanties necessàries en matèria ambiental i els propietaris - l'Ajuntament de Sant Cugat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat - hi estan en contra.

Els partits de l'oposició han estat informats de les al·legacions i hi han donat la seva conformitat. Alguns regidors d'ICV-EUiA i la CUP han fet evident el seu suport assistint a la roda de premsa. El Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Consorci del Parc Natural de Collserola també s'han sumat al plec d'arguments en contra del projecte.

En matèria ambiental, s'esgrimeix la tipologia granítica del terreny, que facilitaria la filtració en cas de fuita, i la seva ubicació al Parc Natural de Collserola i a tocar d'un aqüífer com a principals motius per rebutjar l'allotjament de residus com els que vol acumular FCC. A més, les al·legacions assenyalen que l'estudi d'impacte ambiental és incomplet.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, s'ha mostrat confiada en la no execució del projecte ja que no figura entre les prioritats de l'Agència Catalana de Residus (ACR) i el Parc Natural compta amb la protecció necessària.

Mercè Conesa

Catalunya i l'AMB no necessiten aquest espai l'Agència Catalana de Residus no prioritza aquest espai. A més, forma part del Parc Natural de Collserola.


Les al·legacions també assenyalen que la pedrera Berta és propietat de l'Ajuntament de Sant Cugat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat en virtut del conveni signat el 1991 amb Jaime Franquesa, titular de la llicència, pel que aquesta companyia disposa dels drets d'ús fins el 2016. En aquest sentit, la legislació estableix que els propietaris han de donar la seva autorització a l'activitat, fet que en aquest cas no ha succeït.

A això hi sumen el fet que les administracions i entitats interessades no han rebut cap notificació sobre el projecte. Ho ha lamentat el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, que ha recalcat que tant l'administració com les associacions han d'estar informades del procés.

Josep Puig

A l'EMD no s'ha notificat cap mena d'informació al respecte. Per això, hi ha una esmena on reclamem informació.


L'alcalde del Papiol, Albert Vilà, ha carregat contra la Generalitat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a les quals ha acusat de desídia i manca de responsabilitat a l'hora d'encarar la qüestió. Vilà també s'ha mostrat convençut que el projecte no prosperarà però ha lamentat que s'arribi a aquesta situació després de l'experiència fallida, ha dit, de l'abocador del Garraf.

Albert Vilà

Hauríem d'haver après del fiasco de l'abocador del Garraf. Hauríem d'haver entès que hi ha models més eficients, moderns i menys nocius per a l'entorn.


L'expresident de la Federació Catalana d'Espeleologia, Pau Peréz, ha intervingut durant la roda de premsa per assenyalar que l'aqüífer proper a la pedrera conté aigua apte per al consum humà i ha alertat que si el projecte tira endavant posarà en perill aquest recurs.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.