Tots els grups, menys el PP, reclamen el retorn dels documents municipals


Temes relacionats

Els últims 'papers de Salamanca' arribaran les properes setmanes (16/feb/14)

La Comissió de la Dignitat vol un retorn complet dels 'papers de Salamanca' (16/feb/14)

CiU reclama el retorn dels documents municipals requisats durant el franquisme (10/feb/14)


  • Comparteix:

L'Ajuntament reclama els documents requisats pel franquisme / Foto: ACN

L'Ajuntament reclama els documents requisats pel franquisme / Foto: ACN

L'Ajuntament exigeix al ministeri de Cultura espanyol els documents de l'arxiu municipal que van ser requistats per les tropes franquistes al final de la Guerra Civil i que actualment estan a l'arxiu de Salamanca. Tots els grups polítics del consistori, excepte el PP, han donat suport a la moció, que troba 'injustificable' que aquests papers encara no hagin retornat al seu legítim propietari.

A través d'aquesta moció, aprovada en el ple d'aquest dilluns, l'Ajuntament reclama al govern de l'Estat espanyol la restitució immediata dels documents municipals que van ser confiscats per les tropes franquistes a la fi de la Guerra Civil, com ja han fet altres municipis catalans.

El consistori considera que l'actitud del ministeri de Cultura espanyol en el procés de retorn d'aquesta documentació és 'un acte contra la legalitat i l'autonomia municipal', ja que han retingut tots aquests papers durant les últimes dècades i han alentit el procés de lliurament.

El regidor de Cultura, Xavier Escura, ha estat l'encarregat de defensar la moció conjunta de tots els grups municipals, tret del PP, i ho ha fet exigint la 'immediata' restitució per part del ministeri de Cultura d'aquesta documentació.

Xavier Escura

Exigim la restitució de tota aquesta documentació i la que encara hi pugui haver a l'Arxiu del Govern Civil de Barcelona.


La regidora del PP, Maria Dolors Domènech, ha explicat el vot en contra del seu grup municipal adduint que el ministeri retornarà els documents quan s'hagin acabat de catalogar dins de la remodelació que està tenint lloc al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

Maria Dolors Domènec

El ministeri té intenció de retornar els documents com es va prometre però ho farà quan estigui tot catalogat.


El PSC, ICV-EUiA i la CUP s'han sumat a les paraules de Xavier Escura i han reconegut la tasca de la Comissió de la Dignitat en la seva lluita per recuperar els papers confiscats pel règim franquista.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha manifestat el darrer cap de setmana que confia que els últims 'papers de Salamanca' retornin en les properes setmanes a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat. Tot i així, en aquest retorn no està previst incloure la documentació municipal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.