El ple rebutja les interlocutòries del TSJC contra la immersió lingüística


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un centre educatiu / Foto: La Xarxa

Imatge d'arxiu d'un centre educatiu / Foto: La Xarxa

El ple ha rebutjat aquest dilluns les interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliguen la conselleria d'Ensenyament i cinc centres a fixar un 25% de l'horari lectiu en castellà. Amb els vots de CiU, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, l'Ajuntament ofereix el seu suport als centres afectats i a la convocatòria de Somescola.cat d'una cercavila el 14 de juny a favor de la immersió lingüística a les aules. De la seva banda, el PP s'ha quedat sol en defensa de les interlocutòries i el seu compliment.

La moció aprovada expressa la disconformitat amb el contingut de les cinc interlocutòries emeses pel TSJC que obliga la Generalitat i les direccions de cinc centres educatius a fixar un 25% de l'horari lectiu en castellà.

El text va més enllà i ofereix el suport de l'Ajuntament als centres afectats, i aquells que es puguin veure afectats en un futur, perquè puguin aplicar el model lingüístic establert a l'ensenyament català. A més, fa una crida a la participació el 14 de juny a la cercavila convocada per Somescola.cat per defensar el model d'escola catalana i rebutjar la judicialització i politització dels usos lingüístics a les aules, tant per la LOMCE com per les sentències del TSJC.

La regidora d'ICV-EUiA, proponent de la moció, Roser Casamitjana ha defensat el sistema lingüístic català als centres educatius com un model d'èxit i cohesionador.

Roser Casamitjana

Expressem una vegada més el nostre suport i compromís amb el sistema d'immersió lingüística perquè és un èxit educatiu i de cohesió. Volem que l'Ajuntament es comprometi amb el model.


És una visió compartida per la resta de grups que han donat suport a la moció. La regidora de CiU Esther Salat ha assegurat que no es tracta d'un problema a les aules, sinó d'un problema creat per alguns partits polítics que volen implantar percentatges sense tenir en compte l'entorn.

De la seva banda, el portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha incidit en l'èxit i el consens de la immersió lingüística als centres educatius. A més, el regidor de la CUP Ignasi Bea ha destacat el factor socialitzador i cohesionador d'aquest model i ha fet una crida a la desobediència davant el que considera un nou atac contra la llengua.

L'acord té el suport de tots els grups municipals, tret del PP, que ha presentat una moció alternativa per demanar a la Generalitat el compliment d'aquestes resolucions judicials que, diu, avalen el model de bilingüisme integral en l'educació. En concret, el text rebutja la negativa de la Generalitat a complir aquestes resolucions i insta la conselleria d'Ensenyament a implantar la tercera hora setmanal de castellà en primària.

El portaveu del PP, Jordi Carreras, ha advertit que no aplicar les resolucions és imcomplir la llei.

Jordi Carreras

Quan no es compleix la llei s'està atemptant contra la convivència, l'estat de dret i es dinamiten els pilars on es recolza la convivència.


La proposta del PP ha estat rebutjada per la resta de grups.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.