El model econòmic i l'encaix de Catalunya a Europa centren el debat de Cugat.cat


  • Comparteix:

Representants de ERC, PSC, CiU, PP i ICV-EUiA

Representants de ERC, PSC, CiU, PP i ICV-EUiA

El model econòmic i l'encaix de Catalunya a Europa centren el debat de Cugat.cat. CiU, el PSC, el PP, ERC i ICV-EUiA han donat a conèixer les seves propostes sobre Europa.



CiU ha defensat el paper de la troika (Comissió Europea, FMI i Banc Central Europeu) i ha assegurat que sense ella l'accés al deute hagués estat impossible. El representat de la federació nacionalista al debat, el regidor a l'Ajuntament Carles Brugarolas, ha apostat pel procés sobiranista i ha assegurat que una Catalunya independent no sortiria de la Unió Europea. Brugarolas ha destacat que el fet que els representants de CiU es divideixin entre el grup popular i el grup liberal és un factor positiu.

Carles Brugarolas

Catalunya és entitat fundadora d'Europa. De cap de les maneres és raonable pensar que en determinades situacions quedés fora d'Europa, això no s'ho creu ningú.


El PSC, per contra, ha evitat parlar d'herències. En aquest sentit, el candidat número 4 a la llista dels socialistes catalans, Eduard Rivas, ha dit que volen canviar el 'cercle viciós d'Europa per un cercle virtuós'. Rivas ha criticat la pèrdua del model social d'Europa i és per això que considera que s'ha de blindar l'estat del benestar per evitar futures retallades i 'austericidis'. Sobre la qüestió catalana, Rivas ha trobat a faltar unitat política.

Eduard Rivas

El Parlament europeu ha quedat com una institució sense poder de decisió i sense iniciativa legislativa.


El PP ha defensat les polítiques d'austeritat que s'han pres a Europa en els darrers anys. El representant del partit, el president local Jordi Carreras, ha culpat, durant la primera part del debat, l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Pels populars, la majoria dels problemes que té l'Estat espanyol són herència de l'últim govern socialista. Carreras ha afegit, d'altra banda, que als catalans els convé participar en un projecte gran dins de la UE, però que només ho podran fer de la mà de l'Estat.

Jordi Carreras

El millor pels catalans és participar en un projecte gran com el d'Espanya i el d'Europa. Així ens fem més grans que anant per altres camins.


ERC també ha criticat les polítiques d'austeritat preses en els darrers anys perquè considera que es va a pitjor i no s'aconsegueix creixement econòmic. El número 30 de la candidatura d'ERC-NECat-Catalunya Sí, el santcugatenc Èric Gómez, ha explicat que són 'eurocrítics' amb la majoria conservadora que ara governa. Gómez ha afegit que Catalunya ha de demostrar a la UE que el projecte sobiranista és també europeista.

Èric Gómez

Hem de demostrar a Europa que la societat catalana vol votar i vol participar d'Europa com a un nou estat membre.


ICV-EUiA és el partit que més crític s'ha mostrat amb les retallades de la troika, 'que amb les seves polítiques ha anat contra els ciutadans'. La diputada ecosocialista Marta Ribas aposta per una unió fiscal europea i justa. D'altra banda, ha defensat cobrir els drets bàsics de les minories i ha denunciat les polítiques migratòries de la UE, que 'estan convertint el Mediterrani en un cementiri'. Ribas ha fet una crida a Europa perquè 'reconegui de forma natural' el dret a decidir de Catalunya.

Marta Ribas

La troika ha fet pagar als ciutadans el desgavell del sistema financer.


Les eleccions europees se celebren el 25 de maig.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.