Agost de 1994: 20 anys dels incendis de la Floresta i les Planes


  • Comparteix:

La tasca dels voluntaris, cabdal en la prevenció

La tasca dels voluntaris, cabdal en la prevenció

El passat 11 d'agost es van complir 20 anys dels incendis de la Floresta i les Planes que van cremar 135 hectàrees de massa forestal. El foc va afectar 70 vivendes i provocar dos ferits. L'Audiència de Barcelona va absoldre els dos responsables de Fecsa al Vallès Occidental que van ser acusats de provocar l'incendi perquè una part de la línia elèctrica no estava en bon estat de conservació. 20 anys després Sant Cugat viu un estiu amb zero incendis.

Els fets
L'11 d'agost de 1994 les flames van aixecar bona part de Collserola en el desastre ecològic més important de la història a Sant Cugat. L'avanç dels incendis a la Floresta i les Planes va ser fulgurant i les flames van afectar sobretot el pi blanc però a la zona del bosc Gran també van cremar molts dels escassos roures i alzines de Collserola.

Les pèrdues materials van sumar sis habitatges, un taller de ceràmica, un magatzem de material de construcció i un altre de begudes, i 12 vehicles. La intervenció dels mitjans aeris va ser determinant en la ràpida extinció del foc.

L'incendi va coincidir amb dos focus més, tots al voltant de Barcelona. Conjuntament, els tres focs van cremar la serralada Litoral des de Collserola fins a Alella. En l'extinció dels incendis hi van participar el parc de Bombers de Barcelona en la seva totalitat, tres camions d'altres parcs de Bombers, dos hidroavions i quatre helicòpters.

Absolució dels tribunals
L'any 2006, l'Audiència de Barcelona va absoldre dos responsables de Fecsa al Vallès Occidental que van ser acusats de provocar l'incendi. Les acusacions mantenien que el foc havia començat en una part de la línia elèctrica que no estava en bon estat de conservació. El ministeri fiscal i els afectats van acusar el cap de manteniment de la línia elèctrica de l'incendi i el gerent de Fecsa a la zona del Vallès, i van demanar una pena d'un any de presó i indemnitzacions milionàries. El tribunal de l'Audiència de Barcelona va exculpar els dos homes perquè no s'havia pogut demostrar que la causa de l'incendi fos un curtcircuit a la línia elèctrica pel desgast del cablejat. La sentència també recollia la hipòtesi que el foc comencés per un cigarret llançat per un conductor que circulava per l'autopista de Manresa en direcció a Barcelona.

La prevenció d'incendis avui
Per no repetir un incendi com el de fa 20 anys, l'Ajuntament ha presentat una campanya de prevenció d'incendis anual amb la mirada posada a Collserola. Aquests treballs del consistori es complementen amb els que duen a terme el Consorci del Parc de Collserola i la Generalitat. A més, la campanya es completa amb els dispositius de vigilància: les torres de guaita del parc, Protecció Civil, Policia local i l'ADF, així com una dotació de Bombers especial que se situa a la carretera de la Rabassada, al Parc d'Estiu de Can Ribes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.