Iguals


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 20/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Amb aquest títol, OXFAM INTERMON (OI), juntament amb la resta d'OXFAM del món ha engegat una campanya per tal de denunciar que el creixent forat entre rics i pobres segueix augmentant i està fora de control.

Aquesta brutal desigualtat no és sinó el resultat de decisions polítiques i econòmiques deliberades. Les regles estan manipulades en benefici de les persones més riques i a costa de totes les altres. Així, a mesura que la riquesa d'uns pocs segueix augmentant, les persones més pobres es van quedant enrere.

Però no té per què ser així. Podem canviar les regles del joc i combatre la desigualtat. Des del Grup d’Acció Ciutadana de Sant Cugat d’OI volem aportar el nostre granet de sorra, alhora que també volem transmetre-ho als nostres conciutadans, cosa que farem al llarg dels propers mesos. Us convidem a apropar-vos-hi i aprofundir-hi.

En les properes Columnes us aniré exposant algunes dades sorprenents, que ens han d’ajudar a reflexionar sobre el tema.

Comencem:

- El nombre de milionaris s'ha més que duplicat des del començament de la crisi financera, i la desigualtat es desboca. En el mateix període, almenys un milió de dones ha mort durant el part a causa de la falta de serveis sanitaris bàsics.

- Les 85 persones més riques del món van incrementar la seva riquesa col·lectiva en 668 milions de dòlars diaris entre 2013 i 2014. Això suposa gairebé mig milió de dòlars cada minut.

- Les 85 persones més riques del món posseeixen la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població mundial

- Si les tres persones més riques del món gastessin un milió de dòlars al dia cadascuna, els portaria 200 anys gastar tot els seus diners.

- Oxfam ha calculat que, si just després de la crisi financera, s'hagués aplicat un impost de només l'1,5% sobre la riquesa de les persones amb una fortuna superior als mil milions de dòlars, es podrien haver salvat 23 milions de vides en els 49 països més pobres del món, proporcionant-los diners per invertir en atenció sanitària.

- Les dues persones més riques de Sud-àfrica tenen la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població.


Acabem amb la desigualtat extrema. IGUALS: És hora de canviar les regles.

'La solidaritat és allò que ens fa més rics'
Stéphane HESSEL (1917- 2013 Pensador francès)

TON MARIMON és esponsable de comunicació del Grup d’Acció Ciutadana de Sant Cugat d’OXFAM INTERMON



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.