Creixen els casos de violència de gènere en dones majors de 45 anys


Temes relacionats

Sant Cugat commemora el Dia Internacional contra la Violència de Gènere (25/nov/14)

El 'Sant Cugat a fons' alça la veu contra la violència de gènere (25/nov/14)

Informe sobre la violència de gènere: la crisi dificulta la seva eradicació (25/nov/13)


  • Comparteix:

Sant Cugat ha registrat un augment del nombre de dones d'entre 45 i 65 anys ateses per violència de gènere en els dos últims semestres, passant del 23,2% del total de casos al 48,8%. Aquesta és una de les principals conclusions del darrer informe de la Violència contra les Dones, que s'ha presentat aquest dimecres a l'ajuntament. L'estudi també subratlla que la mitjana de casos anuals es manté al voltant dels 100, tot i que en el primer semestre d'enguany hi ha hagut un descens del 40,5% en relació amb els darrers sis mesos de 2013.

El fort augment de dones ateses que superen els 45 anys és una de les dades més significatives de l'informe d'aquest novembre, una xifra que implica un increment de 25 punts percentuals. També cal tenir en compte el descens del nombre de casos registrats en la franja de dones d'entre 25 i 44 anys. Al darrer semestre de l'any passat, el percentatge era del 58% sobre el nombre total de casos, mentre que en el primer semestre de 2014 han representat el 36,6%.

Un altre dels aspectes més destacables és l'increment de casos de nacionalitat espanyola, tot i que la taxa de victimització de les dones estrangeres continua present. Els trets culturals dominants, la manca d'una xarxa familiar i la precarietat econòmica es perfilen com els factors que ho expliquen.

De fet, igual que en el balanç del 2013, la independència econòmica és una de les circumstàncies clau a l'hora de prevenir i superar els casos de violència de gènere. En aquesta línia, una altra dada positiva és que fa un any les dones ateses sense feina representaven el 49% i durant la primera part de 2014 han estat el 39%.

Per contra, els Serveis Socials de l'Ajuntament, els Mossos i la Policia Local han detectat un increment dels casos que inclouen violència física i sexual.

Igual que en les darreres vegades, la presentació de l'informe ha anat a càrrec de la sociòloga Blanca Moreno, que ha destacat el 'handicap' que suposen les dificultats que encara hi ha per identificar què és violència de gènere. Una de les causes d'aquesta circumstància, ha dit, és la tendència del cinema a perpetuar els estereotips.

Blanca Moreno

El cinema ens mostra una imatge de dones submisses, dependents, molt centrades en el seu aspecte físic, etc. Hem d'acabar amb aquest concepte perquè fa que ens costi identificar els rols sexistes.


En una línia molt semblant s'ha expressat l'alcaldessa, Merce Conesa, que subratlla que la conscienciació a les escoles no s'està fent prou bé i que cal encarar el repte d'una manera molt més profunda i des que els nens són ben petits.

Mercè Conesa

No és acceptable la violència que estem tenint. No abordem el problema de la manera correcta. No introduïm bé els conceptes en el sistema educatiu.


El perfil de les dones ateses
Tot i que l'informe subratlla que el fenomen de la violència de gènere pot afectar qualsevol mena de dona, sí que estableix un perfil majoritari en l'àmbit local. Es tracta d'una dona d'uns 43 anys, amb feina remunerada i de nacionalitat espanyola. En un 80% dels casos l'agressor també és autòcton.

El risc de la xarxa i les TIC
L'estudi també alerta de l'auge de situacions d'assetjament lligades a la presència de les noves tecnologies i xarxes socials. Eines com el Whatsapp i el GPS dels telèfons intel·ligents poden derivar en situacions de violència psicològica i noves formes de control.

El servei municipal d'atenció a les dones, el servei d'assessorament jurídic per a dones (PADI), el grup terapèutic per a dones víctimes de la violència de gènere, la Policia Local i els Mossos són algunes de les entitats que han aportat les dades que han fet possible aquest estudi. Totes juntes conformen la Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere de la ciutat.

L'informe s'ha presentat aquest dimecres amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, que es commemora el 25 de novembre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.