El desmantellament del campament de Can Fontanals encara la recta final


Temes relacionats

Continua el reallotjament de les 10 famílies de l'assentament de Can Fontanals ( 5/mai/11)

Ajuntament i Generalitat facilitaran el reallotjament en pisos de lloguer dels habitants de Can Fontanals (20/feb/06)


  • Comparteix:

El campament de Can Fontanals està establert des del 2000

El campament de Can Fontanals està establert des del 2000

El desmantellament del campament de Can Fontanals arriba a la recta final després de gairebé 10 anys de procés de reallotjament de les persones que n'havien format part. L'Ajuntament iniciarà els processos legals per desallotjar l'última família que hi viu després que aquesta no hagi acceptat la tercera i última oferta del consistori per viure en uns habitatges a Berga, malgrat que els habitants consideren que l'oferta trenca el seu arrelament a Sant Cugat. Tot i el desacord, el consistori no tanca la possibilitat d'una negociació d'última hora per evitar el desallotjament.

Del prop de 100 persones i 15 famílies que van arribar a viure al campament de Can Fontanals, al costat de l'estació de FGC de l'Hospital General, queda una pendent de reallotjament. Aquest procés, en què està implicat l'Ajuntament amb el suport de l'associació social Vincle, es va engegar el 2006. Des de llavors, la majoria de famílies han estat reubicades en diferents habitatges distribuïts per municipis del Vallès. Tot i això, l'acord entre l'Ajuntament i una darrera família no s'ha materialitzat i fa anys que es troba en punt mort.

Aquest desacord s'ha escenificat fa poques setmanes amb la negativa dels habitants a la tercera i darrera oferta d'accedir a uns habitatges a Berga. Davant el rebuig, el regidor de Serveis Socials, Sanitat, Joventut i Habitatge, Raül Grangé, ha explicat a Cugat.cat que la família ha trencat l'acord al qual van arribar i que en conseqüència emprendran accions judicials per desmantellar el campament de Can Fontanals, tot i que mantenen les negociacions obertes.

Raül Grangé

El rebuig d'aquestes ofertes d'habitatges comportava la sortida automàtica del programa i a partir d'aquí perdien tots els ajuts i lògicament hi havia una ordre d'expulsió. Nosaltres hem anat aconseguint el reallotjament amb totes les famílies a excepció d'aquesta.


Malgrat no haver arribat a cap acord, l'Ajuntament afirma no tancar la porta a una negociació d'última hora a través de l'entitat social Vincle, que tracta de forma directa amb la família restant del campament.

Els afectats creuen que el consistori no vol cap acord
Els 10 membres de la família encara residents al campament de Can Fontanals afirmen que l'Ajuntament 'no ha volgut arribar a un acord real en cap moment'. Diuen sentir-se discriminats pel consistori per no tenir en compte el seu arrelament a Sant Cugat, on viuen des de 1992. Al·leguen que els seus infants estan escolaritzats a Sant Cugat i que tenen la resta de la família repartida pel Vallès.

Una dels habitants del campament, Teresa Rado, ha explicat que no s'explica per què no se'ls tracta de la mateixa manera que a les altres famílies del campament i se'ls troba un lloc per viure a una zona del Vallès.

Teresa Rado

Que ens donin pisos com a les altres famílies. Estem demanant que ens tractin com als altres. Ens sentim discriminats. Si hem de pagar igual, que més dóna pagar aquí que pagar a qualsevol un altre lloc.


L'última família que habita al campament de Can Fontanals està formada per un nuclis familiar de tres generacions. Les tres ofertes que l'Ajuntament ha fet arribar a la família encara instal·lada al campament tenen el vistiplau del Síndic de Greuges.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.