Noves subvencions per renovar del sistemes de recol·lecció d'aigües grises


  • Comparteix:

L'alcaldessa i el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, han inaugurat la jornada / Foto: Localpress

L'alcaldessa i el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, han inaugurat la jornada / Foto: Localpress

L'Ajuntament oferirà noves subvencions de fins a 1.500 euros per a la renovació dels sistemes recol·lectors d'aigües grises. A més, els tècnics de Medi Ambient municipals preparen un annex específic sobre aigües grises a l'ordenança municipal d'estalvi d'aigua i una campanya de sensibilització ciutadana. Actualment, 4.561 habitatges santcugatencs disposen d'aquests sistemes d'aprofitament de l'aigua de dutxes, banyeres i rentamans. En els últims 14 anys, la ciutat ha reduït el consum d'aigua un 32% i se situa ara en 131 litres diaris per habitant.

Jornada d'aigües grises
Sant Cugat ha acollit aquest dimarts una jornada tècnica sobre la reutilització d'aigües grises, on s'han exposat les experiències i reptes de futur d'aquests sistemes recol·lectors. Al 2001, l'Ajuntament va ser pioner en la creació d'una normativa local en estalvi d'aigua i en l'aplicació de sistemes d'aigües grises en nova edificació.

A dia d'avui, hi ha instal·lats 213 sistemes per reaprofitar les aigües grises, que recol·lecten aigües de 4.561 habitatges. Els tècnics municipals han detectat un envelliment progressiu d'aquestes instal·lacions i, al 2015, vol potenciar-ne la renovació amb subvencions de fins a 1.500 euros. D'aquesta manera, el consistori torna a subvencionar els sistemes d'aigües grises, que des del 2011 havien quedat fora del pressupost.

Amb la substitució dels aparells recol·lectors s'espera reduir algunes de les molèsties i incidències més freqüents: males olors, mal color de l'aigua, excés de clor i elevat cost de manteniment.

L'Ajuntament es proposa també augmentar el grau d'acceptació i satisfacció d'aquests sistemes, que són capaços de reduir un 35% el consum d'aigua de l'habitatge.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha inaugurat la jornada i ha destacat el paper de l'Ajuntament en el foment de la innovació per gestionar el consum d'aigua de manera racional i eficient.

Mercè Conesa

El que ens interessa és poder avançar. Molts sistemes han quedat obsolets. L'aigua és un bé comú i escàs. Cal establir uns paràmetres, innovar i avançar.


En els últims 14 anys, el consum d'aigua a Sant Cugat s'ha reduït un 32%. Al 2001, amb 55.825 habitants, el consum diari per habitant era de 193 litres. Al 2014, amb 87.118 habitants, ha baixat a 131 litres diaris per persona. Segons els tècnics, entre els motius que han provocat aquest descens hi ha lordenança d'estalvi d'aigua, la sensibilització mediambiental dels ciutadans i l'increment del preu de l'aigua, que ha pujat un 50% en aquest període.

Tot i el descens, el consum a Sant Cugat continua per sobre dels 105 litres al dia de mitjana a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i supera el màxim recomanable pels experts, situat en 100 litres diaris.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.