Sant Cugat va generar prop de 35.000 tones de residus l'any passat


  • Comparteix:

Exposició a favor del reciclatge al Punt Verd de Sant Cugat.

Exposició a favor del reciclatge al Punt Verd de Sant Cugat.

L'any 2014 es van recollir gairebé 35.000 tones de residus a Sant Cugat quan al 2009 se'n van produir 55.000. Malgrat la millora, l'Ajuntament considera que queda molta feina a fer i estudia la implantació del compostatge comunitari als barris de Sol i Aire i Can Barata.



A Sant Cugat, l'Ajuntament treballa en col·laboració amb la Fundació Prevenció de Residus i els Cercles de Comparació Intermunicipals per elaborar campanyes que fomentin la bona gestió dels residus. Les xifres han millorat molt en els darrers anys, segons la tinent d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira.

Cristina Paraira

Fa uns anys érem un dels municipis que generava més residus. Avui hem assolit els nivells que es demanen i hem millorat la qualitat dels residus que s'han generat, és a dir, reciclem millor.


L'any passat es van recollir 35.000 tones de residus, un descens de més de la meitat respecte el 2009, quan se'n van produir 55.000 tones. També hi ha hagut una millora en la recollida selectiva: el 2014 gairebé el 45% dels residus van ser recollits selectivament.

Al centre de la ciutat, el Punt Verd s'encarrega de rebre els residus domèstics que es poden reaprofitar i enviar-los al seu gestor corresponent perquè esdevinguin una materia prima reutilitzable o un nou envàs. Els operaris d'aquest servei reben els usuaris i els ajuden a dipositar les seves deixalles al contenidor adequat, ja siguin plàstics, vidres, fustes, runes o aparells electrònics. Recentment, s'han començat a fer tallers per a infants, amb l'objectiu de fomentar el bon reciclatge, i també s'ha obert un nou espai destinat a l'intercanvi de productes que encara es poden reaprofitar.

A banda de reduir i reciclar, la reutilització és clau en el foment del consum responsable. La campanya 'Reparat millor que nou' impulsa diversos tallers fixes i itinerants per a aprendre a reparar electrodomèstics, mobles, teixits o bicicletes. El professor del taller, Pablo Fraguas, ha recordat que qualsevol aparell que reparem és un benefici per al medi ambient.

Pablo Fraguas

Arreglar una bici pot semblar un gest ínfim que no ajuda a reduir residus, però de fet estem evitant que aquesta bicicleta vagi a parar al contenidor i li estem allargant la vida útil.


Sant Cugat és un dels nuclis urbans on el compostatge està més estès. Per això l'Ajuntament ofereix periòdicament jornades de formació, facilita compostadors i, fins i tot, està estudiant implantar el compostatge comunitari en zones aillades del municipi, com Sol i Aire i Can Barata. Aquesta mesura reduiria la contaminació i la despesa en desplaçaments de camions de deixalles.

L'educació juga un paper fonamental en l'ecoresponsabilitat. Per això cada dia apareixen nous tallers i noves eines per reduir l'impacte del residus en el medi.

La mona de Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.