L'Assemblea per l'Escola Bilingüe carrega contra una immersió lingüística 'no legal'


  • Comparteix:

Una de les pancartes que s'han vist a la trobada

Una de les pancartes que s'han vist a la trobada

La 1a Festa de l'Assemblea per l'Escola Bilingüe de tot Catalunya, que ha acollit aquest diumenge Sant Cugat, crida les famílies a 'perdre la por' a demanar una major presència del castellà a les aules. L'Assemblea per l'Escola Bilingüe, organitzadora de l'acte, considera 'no legal' el model d'immersió lingüística obligatòria en català. La iniciativa ha tingut la participació de membres de C's, VOX, el PP i Societat Civil Catalana (SCC), que ha assegurat que aquest model escolar serveix per 'expandir el virus del nacionalisme'. Un centenar de persones ha assistit a la trobada.

L'Assemblea per l'Escola Bilingüe (AEB) ha tornat aquest diumenge a Sant Cugat, la ciutat on va néixer al 2013, per celebrar-hi la primera festa de l'Escola Bilingüe de Catalunya. L'acte ha servit per demanar un model d'escola amb una major presència del castellà a les aules, que ara només és possible als centres privats. En aquest sentit, la presidenta de l'AEB a Catalunya, Ana Losada, ha titllat la immersió lingüística de 'no legal', pel fet de no permetre altres tipologies d'escola.

Ana Losada

El model de contrubició lingüística és el legal a Catalunya, no la immersió. Seria legal si hi haguessin altres opcions per als pares que volen una escola bilingüe, però no com a única opció.


Segons els seus responsables, la festa ha volgut servir per ajudar a 'perdre la por' a aquells pares i mares que s'oposen al sistema educatiu actual. Durant tot el matí, un estand de l'entitat ha assessorat les famílies interessades a canviar la presència de la llengua a l'escola des seus fills. Losada ha criticat que el moviment que encapçala compta amb molt poc suport i ha assegurat que se'ls tracta de 'feixistes'.

Ana Losada

Dir públicament que vols una escola bilingüe a Catalunya suposa que siguis un feixista. Nosaltres volem poder matricular els nostres nens en una escola pública o concertada on el castellà sigui vehicular.


L'acte ha comptat amb la presència d'un centenar de persones vingudes d'arreu de l'àrea metropolitana. A més de Losada, a la trobada ha participat el president de Societat Civil Catalana, Josep Maria Bosch, que ha acusat la immersió d'estendre un 'virus perillós per a la ciutadania: el nacionalisme'. A més, dues mestres compromeses amb aquest moviment han afirmat que els nens castellanoparlants estan 'abocats al fracàs acadèmic'.

Tres pares que han aconseguit implantar el 25% de presència del castellà a les escoles dels seus fills, arran d'una sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSC), han pujat a l'escenari per encoratjar el públic a optar per la via judicial. De fet, Sant Cugat ja té dos centres escolars afectats per aquesta mesura: l'escola El Pinar i el centre Santa Isabel.

La Festa de l'Escola Bilingüe s'ha amenitzat amb diversos tallers per a nens i nenes. Losada ha avançat que aquesta festa és la primera 'però no l'última', ja que l'AEB preveu organitzar-ne una altra amb l'inici del curs vinent en un altre municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.