Conesa vol implicar la Diputació en la gestió col·legiada del Monestir


  • Comparteix:

Vista aèria del Monestir / Foto: Hemav

Vista aèria del Monestir / Foto: Hemav

Mercè Conesa proposa reactivar el Patronat del Monestir per 'blindar' la protecció del monument implicant-hi la Diputació de Barcelona, a més de la Generalitat, l'Ajuntament i el Bisbat. En una entrevista a Cugat.cat, l'alcaldessa ha afirmat que és un objectiu del seu mandat reprendre aquest òrgan col·legiat, ja que en els últims anys la Generalitat ha fet 'deixadesa de les seves funcions'.



Conesa ha fet aquestes declaracions després que s'hagi conegut que el Bisbat de Terrassa va inscriure fa un any al registre de la propietat l'església i el Palau Abacial a nom seu, com a 'propietari de ple domini'. El Bisbat de Saiz Meneses al·lega que els seus drets sobre el temple provenen 'de temps immemorials'.

Posant en dubte aquesta argumentació, l'historiador Domènec Miquel ha fet una recerca que ha conclòs que es pot demostrar que el domini del monument és de l'Ajuntament, almenys des de meitats del segle XIX. Després de la desamorització, l'Estat va cedir gratuïtament al consistori l'església i la Casa Abacial, atenent a la seva 'utilitat pública', amb la condició que es garantís que s'hi podria seguir exercint el culte. Hi ha una escriptura pública de l'any 1844 a favor de l'Ajuntament que formalitza aquesta situació.

Més recentment, el 1997 l'Estat va traspassar la propietat eminent a la Generalitat, deixant clar que el domini útil seguia cedit al consistori. Des de sempre, però, l'Ajuntament ha delegat en la parròquia de Sant Pere d'Octavià la gestió del monument destinat al culte religiós, en condició de 'detentora d'ús'.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, no ha volgut entrar en polèmica sobre el litigi per la propietat del monument, i ha assegurat que el govern municipal no considera que el Bisbat hagi 'usurpat' cap propietat. En canvi, Conesa ha posat com a objectiu d'aquest mandat recuperar un òrgan de gestió pel Monestir que impliqui diverses administracions, entre elles la Diputació de Barcelona, per garantir que el monument no es deteriori.

Mercè Conesa

Hem de poder recuperar aquest òrgan col·legiat. A mi m'agradaria també implicar-hi la Diputació de Barcelona, que un moment també va ser titular.


Conesa ha recordat que els dubtes sobre la titularitat afecten només l'església i la Casa Abacial, però que en el cas del Claustre i l'entorn del Monestir la propietat sí que està clara i recau en l'Ajuntament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.