El domini .cat celebra 10 anys amb més de 90.000 dominis registrats


  • Comparteix:

El domini .CAT, present a Sant Cugat des de fa una dècada / Foto: Fundacio puntCAT

El domini .CAT, present a Sant Cugat des de fa una dècada / Foto: Fundacio puntCAT

El domini d'Internet .cat, amb més de 90.000 registres, compleix aquest dimecres 10 anys de la seva aprovació i de l'assignació de la seva gestió a la Fundació puntCAT. Els webs municipals, entre elles la de Ràdio Sant Cugat, van adoptar el domini després que l'Ajuntament s'adherís a la campanya de l'Associació punt.CAT per promoure un domini català a Internet. El congrés mundial IoT Solutions acull avui l'acte de commemoració amb la presència del president de la fundació puntCAT, Ricard Huguet, i el director general de Telecomunicacions de la Generalitat, el santcugatenc Jordi Puigneró.

El 16 de setembre de 2005 la Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Nombres (ICANN) va anunciar que totes les pàgines webs dels Països Catalans i l'estranger podrien identificar-se amb el domini .CAT. Cinc dies després, l'Ajuntament de Sant Cugat anunciava que aquesta identificació seria una realitat al web del consistori i la resta de pàgines municipals, entre elles la d'aquest mitjà, llavors Ràdio Sant Cugat.

El director general de Telecomunicacions i llavors responsable tecnològic del consistori, Jordi Puigneró, considera que 'l'efemèride s'ha d'inscriure als llibres d'història de Catalunya'.

Jordi Puigneró

No deixa de ser el reconeixement nacional de Catalunya a la xarxa.


Una escenari que, en clau local, es feia realitat al gener de 2006 després que l'associació 'puntCAT' reunís més de 65.000 adhesions de particulars i 2.600 entitats, institucions, grups i empreses. A través d'una moció d'ERC, la ciutat secundava el text que també instava el consistori a utilitzar l'adreça Santcugat.cat. La moció va rebre el suport de tots els partits, excepte el PP.

El 28 de febrer de 2006, Ràdio Sant Cugat va estrenar el domini Radiosantcugat.cat i es va convertir en una de les primeres pàgines de la ciutat amb aquesta terminació. El juny va arribar el torn de la web d'esports del mitjà Esportenmarxa.cat. L'associació 'punt.CAT' havia acceptat la candidatura de l'emissora per incloure-la a la primera fase de llançament del nou domini en valorar la vinculació del mitjà amb la comunitat catalanoparlant i la seva presència a Internet, des de 2002.

Entre el 2009 i el 2014, la gestió del domini es va fer des de Sant Cugat, a les oficines d'EsadeCreapolis, amb la la Fundació puntCAT.

El director de la Fundació PuntCAT, Santi Ribera, ha explicat a Cugat.cat que l'objectiu més proper que es marquen és arribar als 100.000 registres a finals d'any.

Santi Ribera

Durant aquests 10 anys l'evolució ha estat realment bona. És un domini que no ha deixat de créixer. Si tot va bé, abans d'acabar l'any arribarem als 100.000 dominis.


El domini .CAT és un domini genèric, ja que és el propi de la comunitat lingüística i cultural catalana, i el pot tenir qualsevol persona, empresa o administració ubicada en qualsevol punt del món que pertanyi a aquest grup.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.