Supervivents d'Hiroshima: 'Podem crear la bomba atòmica, però també la pau'


  • Comparteix:

Dos supervivents de la bomba atòmica que va arrasar Hiroshima el 1945 -'hibakusha' en japonès, literalment 'persona bombardejada'- utilitzen la narració de l'horror de la guerra nuclear que van viure per evitar que la situació es repeteixi. En una xerrada aquest dilluns a la Casa de Cultura, Masashi Ieshima i Kuniko Kimura han explicat, 70 anys després, com la bomba nuclear els va canviar totalment la vida. La trobada, organitzada pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau en suport de l'Associació contra la bomba atòmica del Japó, ha aplegat més de 70 persones.

Aquesta trobada forma part d'una iniciativa per conscienciar dels perills de desenvolupar armes nuclears i per fomentar la pau arreu del món. La comissió japonesa que ha visitat la ciutat ha criticat durament el govern nipó, presidit per Shinzo Abe, perquè asseguren que està rearmant l'exèrcit més enllà dels objectius de defensa bàsics.

Els dos supervivents de la bomba, Masashi Ieshima i Kuniko Kimura, han explicat que tenen l'objectiu de posar la seva experiència al servei de les persones perquè entenguin els seus perills.

M. Ieshima / K. Kimura

Vull utilitzar la meva experiència per convèncer la gent de com d'horribles són les armes nuclears. / Tenim la possibilitat que la gent entengui els perills de les bombes nuclears.


Els bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki es van efectuar el 6 i 9 d'agost del 1945 i van causar la mort de 246.000 persones.

La trobada d'aquest dilluns ha tingut la presència de la tinenta d'alcalde de Ciutadania, Susanna Pellicer; l'alcalde de Granollers i vicepresident de l'associació Alcaldes per la Pau, Josep Mayoral; i el president del Centre Delàs, Pere Ortega.

Les històries dels 'hikabusha'
Masashi Ieshima tenia tres anys quan la bomba va caure a Hiroshima. Es trobava a casa seva, a gairebé dos quilòmetres de l'hipocentre. Després de la catàstrofe, va marxar a viure a la prefectura de Tottori. Més tard va graduar-se a la universitat i va treballar al ministeri de Correus i Telecomunicacions japonès. Ara viu a Tòquio i forma part de la Federació de Supervivents de la Bomba Atòmica de Tòquio.

Kuniko Kimura tenia cinc anys quan va explotar la bomba i es trobava a poc més d'un quilòmetre i mig de l'hipocentre. Va viure a Hiroshima fins al 1964 i actualment viu a Chiba, on va ser mestra d'escola fins que es va jubilar. Ara forma part de l'Associació de Supervivents de la Bomba Atòmica de Chiba.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.