Marta Trayner: 'No podem pensar que el brot d'Ebola a l'Àfrica ha acabat'


  • Comparteix:

La metgessa i membre de Creu Roja Internacional, Marta Trayner, assegura que no es pot afirmar que el virus de l'Ebola estigui eradicat a l'Àfrica Occidental. Així ho ha explicat aquest dijous en la xerrada 'L'Ebola a l'Àfrica' en el programa d'activitats de l'Aula d'Extensió Universitària per la Gent Gran. Trayner diu que un dels principals reptes que va haver d'afrontar mentre treballava a Sierra Leone va ser l'acompanyament psicològic dels malalts i les famílies ja que la malaltia ha deixat greus seqüeles a les comunitats africanes. La doctora critica la gestió de la por per part de les autoritats occidentals i assegura que encara queda un llarg camí per recórrer en matèria d'alarmisme social.

ESCOLTA-HO

Algunes de les frases més destacades de l'entrevista:

'Les darreres dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) diuen que hi ha hagut 28.000 casos d'Ebola al món amb 11.000 morts'.

'En aquests moments, Libèria ha estat declarada una nació sense Ebola, Sierra Leone està en el procés d'aconseguir-ho perquè aquestes últimes setmanes hi ha hagut sospites i a Guinea és on encara hi ha un focus on cal continuar treballant'.

'La malaltia ja està sobre l'Àfrica Occidental i ara cal veure com evoluciona. Mai no havia tingut lloc un brot d'Ebola tan gran i, per tant, cal entendre que no sabem que és el que anirà passant en els propers mesos'.

'No tenim tractament contra l'Ebola en aquest moment, però l'acompanyament si que fa que la supervivència canviï'.

'Per mi, un dels danys més importants de la malaltia ha estat el patiment. El patiment de les comunitats, de tots els malalts i les seves famílies. Això ho ha desestructurat tot, fins i tot l'economia'.

'Moltes famílies han quedat desestructurades. Ara s'han de reconstruir aquests nuclis familiars i aquest dol s'ha de fer comunitàriament i a nivell individual'.

'Per mi va haver-hi dues missions: la d'anar allà i ajudar i la d'estar aquí i entendre la por que tenia la societat occidental davant del virus'.

'No crec que estiguem preparats per atendre aquestes situacions de gestió de la por. Potser, amb l'Ebola, n'hem après una mica, però hem de continuar treballant per aprendre a transmetre i comunicar les coses sense alarmar'.

'Mentre treballava a Sierra Leone, el que em donava suport era saber que hi havia supervivients i que aquests es quedaven després a col·laborar amb nosaltres'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.