Neix La Colmena Sant Cugat, una alternativa de consum de proximitat


  • Comparteix:

Sant Cugat ja forma part del rusc de consum de proximitat de '¡La Colmena que dice que sí!, una alternativa que connecta productors de la zona directament amb els usuaris. El projecte crea comunitats virtuals de consumidors que, a través del web de la cooperativa, fan els seus encàrrecs directament als pagesos, el que genera una xarxa de consum col·laboratiu. Les comandes es recullen una vegada per setmana als 'mercats efímers', que són els punts de trobada entre usuaris i productors. Unes 100 persones han participat aquest dijous a la inauguració, al Mercantic.

La Colmena s'estrena a Sant Cugat amb més de 80 inscrits a la web i set productors locals que es troben a un màxim de 250 quilòmetres i que ofereixen des de productes de l'horta a oli, passant per carn, embotits, pa i pollastre ecològic.

La iniciativa garanteix la qualitat i l'origen dels aliments, i un preu just per a les dues parts. La proposta va néixer fa uns anys a França, on ja hi ha més de 700 colmenes actives, i va arribar a l'Estat espanyol l'any passat. La responsable de la colmena de Sant Cugat, Sabine Amédée, explica que aquest nou model respon als canvis de consum de les famílies.

Sabine Amédée

Les famílies amb nens petits cada cop estan més conscienciades i volen donar el millor als seus fills. Ja no és només comprar sinó conèixer la història que hi ha darrere del producte.


L'emprenedoria social i la innovació digital són dos dels puntals d'aquesta iniciativa que vol oferir una alternativa real al consum de les grans superfícies, tal com explica la responsable de Desenvolupament de les colmenes a Catalunya, Justine Cattacin.

Justine Cattacin

El projecte va molt en paral·lel amb les cooperatives de consum, els mercats de productors. Tenim com a objectiu comú intentar canviar el model de consum actual i intentar treure la gent dels supermercats perquè vagin directament al camp o a les 'colmenes'.


L'Horta de Can Quimet Gall, de Lliçà de Munt; els Horts de Can Alegria, del Baix Llobregat; Casa Cerdanya, amb parada al Mercat de Mira-sol; Bonaparte, Pa i Dolç, de Valldoreix; Or Vell de Lleida; Cal Tomàs, de la Pobla de Segur, i el pollastre ecològic d'Arbúcies són els productors que, de moment, ofereixen els seus aliments a La Colmena de Sant Cugat.

El membre d'Horts Can Alegria, Eduard Díaz, afirma que el principal valor afegit de la cooperativa és el fet de poder fer pedagogia amb els consumidors.

Eduard Díaz

La Colmena et permet posar en contacte els consumidors i els productors. Això afavoreix molt aclarir els dubtes dels consumidors.


El Mercantic ha cedit les seves instal·lacions per a la inauguració de La Colmena i serà també el punt de trobada setmanal dels mercats presencials.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.