La violència de gènere baixa un 16% el 2014 però hi ha més afectades joves


  • Comparteix:

Els casos de violència de gènere a Sant Cugat s'han reduït un 16% durant el 2014, tot i un augment dels casos entre les joves, que han passat del 10 al 15%. En total, hi ha hagut 102 casos segons dades facilitades per les dones que han acudit a alguns dels serveis municipals de la Xarxa de la Lluita contra el maltractament presentades aquest dimarts amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. L'informe avança que aquesta xacra social ha repuntat aquest primer semestre amb 47 casos registrats, dels quals un 83% han presentat denúncia.

L'Informe d'Impacte de la Violència contra les Dones de Sant Cugat, elaborat per la consultoria MIT, assenyala que els casos de violència masclista van passar dels 122 de 2013 als 102 del 2014. És un descens que no rebaixa la crida a mantenir la conscienciació social combinada amb la detecció ràpida d'una problemàtica que continua representant el perfil majoritari d'una dona de 40 anys i nacionalitat espanyola que viu en parella.

El balanç de les dades ha posat el focus enguany en l'increment dels casos entre les dones joves, d'entre 17 i 24 anys, edats que marquen l'inici de la convivència i la tinença de fills, segons la sociòloga Blanca Moreno. L'experta ha subratllat també una major proporció de casos de violència física i un descens de les ordres de protecció sol·licitades, tot i que l'acceptació de les ordres ha augmentat. Moreno ha recordat que un dels problemes en la lluita contra la xacra és que part de la societat encara no entén què és la violència de gènere.

Blanca Moreno

Moltes vegades cal una mirada molt més holística i pedagògica per entendre que és la violència de gènere. Hem d'entendre altres mirades també.


L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha subratllat que amb una ciutat tan jove cal replantejar la coeducació per evitar els referents sexistes.

Mercè Conesa

Cal evitar l'educació sexista perquè en això no estem reeixint prou. Hi ha rols que en ple segle XXI ja no tenen sentit.


La Xarxa de Lluita contra el maltractament i la violència de gènere
La xarxa funciona amb els serveis que presta DonaInformació, el Servei d'Assessorament Jurídic per a Dones (PADI), el grup terapèutic, el servei d'atenció als infants i adolescents, Teleassistència Mòbil (TAM), Serveis Socials, Punt de Trobada Familiar, els CAP, la Policia Local i els Mossos.

Retard en els processos judicials
A la presentació s'han posat de manifest els problemes de l'administració judicial. El secretari del Col·legi d'Advocats de Terrassa, Pere Molina, ha explicat que recentment hi ha una sensible millora en els temps de convocatòria dels judicis ràpids que en els darrers temps arribava als tres anys des de la presentació de la denúncia. En aquest sentit, l'alcaldessa ha plantejat convidar la jutgessa del jutjat de violència de gènere de Rubí a formar part de la Xarxa de la Lluita contra el maltractament.

Actes per a dijous del Dia Internacional
De deu del matí a sis de la tarda, la plaça de l'estació de la Floresta acull una lectura de textos feministes, un taller i actuacions musicals en una proposta coordinada pel Grup de Dones del districte. Els actes continuen a la Casa de Cultura, a partir de les set de la tarda, amb la xerrada 'El femicidio en Honduras' que organitza Aministia Internacional (AI).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.