El ple aprova la proposta d'expropiació de Cal Castillo


  • Comparteix:

Imatge del nucli zoològic de Cal Castillo quan estava obert al públic / Foto: Jan Petit

Imatge del nucli zoològic de Cal Castillo quan estava obert al públic / Foto: Jan Petit

El ple municipal ha aprovat la proposta d'expropiació de 12.000 metres quadrats de terrenys del nucli zoològic de Cal Castillo. L'objectiu és convertir-lo en una granja escola de titularitat municipal, com ja havien plantejat al febrer passat. La quantitat econòmica de l'operació serà finalment de 51.000 euros, que rebrà directament el propietari. La proposta s'ha aprovat amb el suport de Convergència i el regidor de Procés Constituent, Dimitri Defranc. ERC-MES i el PP s'han abstingut i la CUP, C's, ICV-EUiA i el PSC hi han votat en contra.

ESCOLTA-HO

Amb el vistiplau del ple, podran començar els tràmits amb el Parc de Collserola i l'Àrea Metropolitana de Barcelona per determinar les característiques que ha de tenir aquest equipament i la tipologia d'animals que pot acollir. L'Ajuntament té un informe del Col·legi de Veterinaris de Catalunya que conclou que Cal Castillo pateix una sèrie de deficiències en les instal·lacions i que el benestar animal, tant pel que fa a la salubritat com a la sanitat, no compleix les mesures adients.

La CUP, C's, ICV-EUiA i el PSC han votat en contra per, segons han afirmat, 'la inviabilitat' del projecte de granja escola, que requeriria d'actuacions d'àmbit urbanístic que han assegurat que eren 'impossibles'. També han assenyalat que el conveni acaba el 2018 i que, per tant, es podia esperar que s'extingís i no fer cap despesa ara. Per últim, han remarcat 'els incompliments' del conveni per part de Josep Castillo.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha defensat aquesta expropiació com una manera de tancar un assumpte que fa temps que s'arrossega.

Mercè Conesa

A la proposta, hi veig una manera de trobar una solució concreta a un tema que fa molts anys que tenim sobre la taula. Ningú no hi està còmode i, per tant, ens hi posem i fem la feina.


A Cal Castillo hi ha encara porcs vietnamites i emús, entre d'altres. Les 50 daines que el nucli zoològic tenia ja no són a la finca i ja han trobat una nova ubicació. Aquesta feina s'està fent en col·laboració amb entitats animalistes. L'Ajuntament, a més, ha de mantenir converses amb el Parc de Collserola i l'Àrea Metropolitana perquè els terrenys estan a l'interior del parc natural.

El zoo de Cal Castillo
El propietari d'aquestes instal·lacions, Josep Castillo, va començar a col·leccionar animals fa prop de 50 anys en una hectàrea de terrenys, al mig de Collserola. El nucli té una setantena d'animals d'11 espècies diferents, com emús, daines, burros catalans, cabres i porcs vietnamites. L'espai, en actiu des de fa 17 anys, oferia visites guiades a escoles i diversos centres fins el cessament de l'activitat el gener passat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.