Sant Cugat tanca el 2015 amb 260 habitatges iniciats i es preveu una recuperació del mercat


  • Comparteix:

Sant Cugat ha tancat el 2015 amb l'inici de construcció de 260 habitatges i les previsions apunten que se n'edificaran un miler aquest any, segons l'Associació de Promotors de Barcelona (APCE). Aquestes dades suposen un augment d'edificació de cases i pisos nous respecte als últims tres anys, quan les construccions es van gairebé paralitzar i no van superar la setantena anual entre el 2012 i el 2014.

El director general de l'APCE, Marc Torrent, ha explicat que Sant Cugat es troba en una situació preferent i que existeixen indicadors que evidencien una recuperació del mercat immobiliari.

Marc Torrent

Crec que es troba en una situació privilegiada respecte d'altres indrets a Catalunya, tot i que és assimilable a altres poblacions de l'Àrea Metropolitana. La cruesa de la crisi no ha sigut tan profunda i estem veient com en el 2015 està existint una recuperació del mercat prou evident.


Segons un estudi de l'associació, el preu mitjà del metre quadrat útil d'obra nova a Sant Cugat ha estat de 3.477 euros, un 2,7% més respecte a l'any anterior, i un 15,28% superior a la mitjana de les comarques barcelonines, que és de 3.016 euros.

En paral·lel, el preu mitjà de l'habitatge d'obra nova a Sant Cugat durant el 2015 ha estat de 550.600 euros, un 40,1% més respecte al 2014, quan el preu era de 392.900 euros. És una dada que s'entén tenint en compte la superfície mitjana de metres quadrats útils de les edificacions, que ha passat de 113 metres quadrats a 164,6, fet que suposa que durant els últims 12 mesos s'han iniciat habitatges més grans i és per això que el preu mitjà s'enfila. Amb tot, és una dada que supera amb escreix la mitjana barcelonina, que és de 260.310 euros.

Torrent ha explicat que el creixement ve donat perquè els planejaments urbanístics de Sant Cugat ho permeten i perquè existeix una demanda important darrere.

Marc Torrent

Hi ha un creixement perquè ho permeten els planejaments vigents a la ciutat i això fa que el gruix de l'oferta pugui desenvolupar-se allà on hi ha sòl disponible, però també és perquè va acompanyat d'una demanda important darrere.


A Sant Cugat, el nombre d'habitatges nous iniciats ha variat al llarg dels últims 15 anys. Del 2004 al 2007, en plena bombolla immobiliària i amb la creació de nous barris com Can Mates i Volpelleres, es van començar una mitjana de 1.719 habitatges anuals, amb el 2005 i el 2006 com els de major construcció amb 2.355 i 2.086, respectivament.

Les xifres van caure en picat el 2008, quan va esclatar la crisi econòmica. Aquell any només es van iniciar 153 habitatges i, des de llavors, el nombre ha anat disminuint fins a l'actualitat. Només al 2011 hi va haver un repunt de 653 immobles nous. El pitjor any dels últims 15 va ser el 2013, quan només es van iniciar 32 habitatges.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.