Evitar el sensacionalisme i respectar el dret a la intimitat, recomanacions bàsiques per les notícies sobre violència de genère


  • Comparteix:

Mònica Terribas ha estat una de les coordinadores del document

Mònica Terribas ha estat una de les coordinadores del document

Respectar el dret a la intimitat de les víctimes, contextualitzar la informació i incidir també en els aspectes més esperançadors són algunes de les recomanacions que fa el Col·legi de Periodistes de Catalunya als mitjans de comunicació per tal de tractar correctament els casos de violència de gènere. Així ho ha explicat la periodista Mònica Terribas, durant la presentació d'aquest decàleg a la nostra ciutat.

La proliferació de notícies sobre casos de violència de gènere ha portat al Col·legi Oficial de Periodistes de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'Institut Català de la Dona a redactar unes recomanacions sobre el tractament que els mitjans de comunicació han de donar a aquests temes.

En total, són 12 punts que incideixen en el respecte al dret a la intimitat de les víctimes i a la presumpció d'innocència dels agressors. També es fa referència a la necessitat de contextualitzar el cas, evitar informacions supèrflues, i sobretot, fer un seguiment de la informació i aportar, si s'escau, notícies esperançadores sobre el tema. Per a la periodista Mònica Terribas, els mitjans també han d'aportar mecanismes positius que ajudin a les persones que estan patint aquestes agressions.

Mònica Terribas

Hem d'aportar mecanismes positius perquè aquestes persones sapiguen que també hi ha opcions per sortir d'aquest espiral de violència.


La presentadora de l'informatiu 'La nit al dia' del Canal 33 ha remarcat també la necessitat que hi hagi una reflexió i un elevat grau d'exigència entre els periodistes, per tal d'evitar caure en les notícies fàcils que, lluny d'aprofundir en la informació, busquen omplir espais i aconseguir audiències.

Mònica Terribas

Hi ha d'haver un alt nivell d'exigència en la feina i moure'ns per criteris ètics i de la funció social dels mitjans.


Mònica Terribas ha presentat aquestes recomanacions als periodistes de Sant Cugat, en un acte organitzat pel servei municipal DonaInformació i l'Organisme Autònom Municipal de Comunicació i Informació Ciutadana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.