Marc Gafarot (CIDOB): 'Si no hi ha independència, hi haurà recentralització'


  • Comparteix:

Gafarot, instants abans de la xerrada

Gafarot, instants abans de la xerrada

L'investigador del CIDOB Marc Gafarot planteja el futur de Catalunya davant la disjuntiva independència o recentralització. Ho ha explicat aquest dimarts durant la presentació a la Casa de Cultura del llibre 'Hem guanyat, hem perdut. Victòria o derrota de Catalunya'. Gafarot és coautor d'aquest treball que planteja dos hipotètics desenllaços del procés independentista a partir de l'anàlisi de diferents aspectes de l'Estat espanyol, de la història i dels actors protagonistes. L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural han organitzat l'acte.

Algunes de les frases més destacades de l'entrevista
'Vol ser un llibre diferent, original, genuí. Volíem explicar dues situacions diferents, la independència i totes les oportunitats que obriria, i l'opció antagònica, és a dir, la submissió a l'Estat espanyol ja sigui en base una hipotètica tercera via o un nou pacte amb l'Estat'.

'No juguem a ser futuròlegs i ens centrem en la composició de l'Estat espanyol, la història de Catalunya dins l'Estat, en les relacions internacionals, la perspectiva i prospectiva vers la comunitat internacional. A més, citem personalitats que han tingut un paper important en la relació Catalunya-Espanya'.

'Continuar com fins ara vol dir recentralització política, administrativa, burocràtica de l'Estat espanyol. Si la independència va de debò, que a vegades en tenim dubtes, l'Estat espanyol haurà de reaccionar'.

'Amb l'Espanya de les autonomies va ser el cafè per a tothom. Alguna estratègia haurà d'arribar de Madrid però serà un més del mateix que ens manté en aquest atzucac institucional. Si no hi ha independència, entenem que hi haurà recentralització sota el jou espanyol'.

'La independència és una revolució nacional i institucional, no social. No es pot menystenir el que s'ha fet fins ara. Ara bé, el darrer pas és el més difícil. Tenim la sensació que estem en una fase d'un cert desconcert de les dues parts. Ara veurem qui és més hàbil per generar oportunitats, ja siguin positives o negatives'.

'Reclamem més fermesa, més claredat, més unitat i menys divisions estèrils que no ens permeten assolir l'objectiu'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.