Pacients demanen un tracte més humà a l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques


  • Comparteix:

Moment de la presentació a Cal Temerari

Moment de la presentació a Cal Temerari

El nucli vallesà de la Plataforma de persones Afectades de l'ICAM (Institut Català d'Avaluacions Mèdiques) i l'INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) ha començat a caminar aquest divendres a Sant Cugat, on s'ha presentat per sumar esforços per reclamar un tracte més humà d'aquests organismes cap als malalts. L'entitat critica que l'organisme basa les seves revisions per a les baixes mèdiques i les invalideses en criteris econòmics i no de salut, a més d'incomplir en alguns casos la normativa.

Una vintena de persones s'ha aplegat a Cal Temerari per conèixer la PAICAM i el seu manifest, amb l'objectiu de constituir una delegació vallesana. L'entitat reprova el funcionament d'aquest organisme avaluador de la sanitat catalana, que, diuen, cada vegada és més restrictiu en la concessió de baixes i invalideses.

L'advocat del Col·lectiu Ronda Àlex Tisminetzky ha explicat que el problema rau en el conveni signat entre l'Estat espanyol, que és qui paga les pensions, i la Generalitat, que és qui s'encarrega de les revisions mèdiques a través de l'ICAM.

Àlex Tisminetzky

És un conveni de racionalització pel qual l'ICAM rep més diners per les altes. Respon a criteris economicistes però no d'atenció a les persones.


Per la plataforma, l'ICAM atorga altes injustificades, a més que incompleix algunes normatives per ajustar-se als criteris econòmics imposats pel conveni. Segons dades de l'entitat, el 2008, abans de la signatura del conveni, les altes suposaven el 27,8% dels casos, mentre que al 2013, amb el traspàs ja vigent, les altes han augmentat fins al 40%.

A això s'afegeix, lamenta la plataforma, el tracte que reben els malalts durant les avaluacions, a les quals no poden anar acompanyats, tot i que la llei ho permet. La membre de l'ICAM Marta Serrés ha descrit així una revisió mèdica en aquest organisme.

Marta Serrés

Jo crec que és com una persona detinguda que ha de fer la seva declaració davant un jutge, amb la diferència que no són delinqüents, som malalts.


Segons la PAICAM, que també té nuclis a Lleida i Tarragona, les baixes a Catalunya són més curtes hi ha menys invalideses, respecte dades d'altres zones de l'Estat espanyol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.