Francesc Carol: 'Per Sant Joan celebrem l'inici de la mort del Sol'


  • Comparteix:

Francesc Carol, a les instal·lacions de Cugat.cat

Francesc Carol, a les instal·lacions de Cugat.cat

La revetlla de Sant Joan és una festa de tradició pagana que el cristianisme va adoptar fa molts segles i que celebra l'inici de la mort del sol. Així ho ha explicat l'antropòleg i president de l'Associació d'Egiptologia de Sant Cugat-Valldoreix, Francesc Carol, que aquest divendres ha ofert a la Casa de Cultura la xerrada 'Origen de la revetlla de Sant Joan'. Carol ha explicat que la dualitat està molt present en aquesta festa molt arrelada al territori i ha afirmat que la forta tradició romana a Catalunya fa que aquí 'se celebri la vida per sobre la mort'.

Algunes de les frases més destacades de l'entrevista:

- 'L'origen de la revetlla de Sant Joan és pagà: és un culte solar. Quan arriba el solstici d'estiu, el Sol comença a ser més dèbil perquè els dies son més curts. Per tant, el que celebrem és l'inici de la mort del sol'.

- 'Els egipcis són també una cultura solar, el seu déu és Ra. Ells són els que estableixen el primer calendari regit pel Sol, que marca la durada d'un any, i la lluna, que marca la durada d'un mes'.

- 'El cristianisme adopta la celebració del déu Mitre, sirià, i de la mà de l'emperador Constantí, que va convertir el cristianisme en una religió permesa'.

- 'Els anglesos segueixen el calendari celta i, per això, la seva celebració del dia 23 de juny és 'la nit de la meitat d'estiu'. Per a ells, l'estiu comença al maig, amb les festes de maig'.

- 'Al santoral cristià, només hi ha dues persones de les quals se celebri el naixement: Crist i Sant Joan Baptista, que coincideixen amb els dos solsticis pagans'.

- 'La tradició romana és més forta a Catalunya que no pas a Espanya. Per aquest motiu, nosaltres celebrem més la llum i la vida, que no la mort'.

- 'El foc té un caràcter de màgia simpàtica per Sant Joan. Volem evitar que el Sol mori tan ràpidament i, per això, encenem fogueres'.

- 'Aprofitem el canvi del Sol que neix i que mor, i, per això, cremem allò que és vell'.

- 'L'aigua també té molta força per Sant Joan. Es tracta d'un tema de dualitats: foc i aigua són antitètics, però complementaris. Com també ho són Crist i Sant Joan Baptista i, al mateix temps, el Sol que neix i el Sol que mor'.

- 'Inicialment, les coques eren rodones perquè eren un símbol solar. En menjar-les es feia una comunió amb el sol'.

- 'En moments de persecució política, era més fàcil amagar determinades reivindicacions en una celebració religiosa, com és la Flama del Canigó'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.