Rafael Grasa: 'Les víctimes d'un conflicte tenen un paper clau en la construcció de la pau'


  • Comparteix:

L'expresident de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) Rafael Grasa és un dels protagonistes del curs d'estiu de la Universitat Internacional per la Pau (Unipau), que ha començat aquest dijous al Centre Borja. Grasa, que aquest maig ha deixat el càrrec, ha ofert una xerrada sobre el paper de les víctimes en la resolució dels conflictes bèl·lics centrat especialment en el cas colombià, que 50 anys després es troba a un pas de culminar el procés de pau. L'expresident de l'ICIP en parla en una entrevista a Cugat.cat.

Les frases més destacades de l'entrevista

'La funció de l'ICIP és fer de Catalunya, de nou, un referent internacional, però la crisi ha obligat a reduir pressupost'.

'El conflicte colombià, si bé ha tingut èpoques de baixa intensitat, ha generat set milions de víctimes, 220.000 morts'.

'En un 30% de Colòmbia, la presència de l'Estat és relativament baixa'.

'La pau definitiva podria arribar abans del 20 d'agost d'aquest any'.

'Hi ha generacions que no han conegut la pau'.

'Els qui estan més en perill quan es desarmin les FARC són els mateixos membres de la guerrilla, com va passar amb Unión Patriótica. Quan van deixar les armes, 3.000 van ser assassinats'.

'Les víctimes en un conflicte tenen un paper clau en la construcció de la pau quan acaba la violència, però tampoc no s'han d'utilitzar de forma partidista ni prendre elles les decisions polítiques'.

'El cas de les víctimes és complex, perquè a vegades tenen la doble condició de víctimes i victimaris. Volen que se'ls reconegui la seva condició, que hi hagi un record per a elles i que es reparin els crims'.

'Han de poder fer el dol i, per això, és vital el dol i donar mecanismes per expressar-lo'.

'No es pot demanar a ningú que perdoni, és una decisió individual'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.