José Ángel Ruiz Jiménez: 'Les noves generacions que no van viure la guerra lideren la reconciliació als Balcans'


  • Comparteix:

El professor d'Història Contemporània i membre de l'Institut de la Pau i els Conflictes (IPAZ) de la Universitat de Granada José Ángel Ruiz Jiménez ha exposat als participants al curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) el procés de reconciliació que estan vivint els Balcans. Ruiz Jiménez, que ha publicat enguany 'Y llegó la barbarie', ha parlat de com les diverses comunitats que conviuen a l'antiga Iugoslàvia afronten la convivència amb les ferides de la guerra encara presents.

Les frases més destacades de l'entrevista

'El fet que Iugoslàvia passés d'una convivència pacífica, de la qual fins i tot se sentien orgullosos, a la barbàrie és una de les tragèdies més importants d'Europa'.

'La divisió artificial posterior al conflicte ha perpetuat la sensació que les comunitats són diferents'.

'La reconciliació ha vingut, en part, per les noves generacions que no van viure la guerra i que tenen altres prioritats'.

'Els factors que van provocar la guerra van ser creats artificialment'.

'L'interès de poder de les elits va ser el factor més important, com també ho va tenir la postura internacional després de la Guerra Freda'.

'Les elits van trobar en el nacionalisme una manera de mantenir el poder alliberant-se del poder federal i fonamentant el poder en un argument lluny del comunisme'.

'La situació de barbàrie no l'esperava ningú'.

'Cada comunitat de cada població volia formar part d'un futur estat diferent i aquest va ser un dels motius de la guerra'.

'Sarajevo va ser la gran icona de la guerra. Segueix marcada per la violència, però el fet que els que no eren bosnis musulmans van haver de marxar ha deixat més tranquil·litat'.

'A Mostar, on encara conviuen diverses comunitats, sí que hi ha una divisió de fet'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.