El monestir acull avui l'homenatge al màrtir Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge de la celebració de l'any passat

Imatge de la celebració de l'any passat

La ciutat commemorarà un any més el martiri de Sant Cugat, avui a les vuit del vespre al Monestir. L'acte començarà amb la missa de commemoració oficiada pel rector de la parròquia de Sant Pere Octavià, Blai Blanquer. A les nou del vespre, la celebració es traslladarà al claustre del Monestir on el Grup Mediterrània ballarà La Moixiganga al voltant de les restes de l'església primitiva.

La dansa representa la passió, la mort i la resurrecció de Jesús que es vincula a la passió del màrtir. En acabar es venerarà la relíquia del sant amb rams d'olivella, una ofrena clàssica que s'ha recuperat recentment d'uns himnes del segle VII. Blanquer ha destacat la importància de continuar el culte al màrtir, ja que a Catalunya només n'hi ha tres de documentats, entre ells Sant Cugat al segle IV.

Blai Blanquer

Si volem saber qui som, i estem vivint a Sant Cugat, hem de saber qui era aquest personatge i tenir-lo present. Si un és cristià, el té present com un testimoni de la fe. Si un no ho és, el té present com un testimoni històric. El que no podem fer és ignorar-lo.


El coneixement que es té del màrtir és a través del poeta Prudenci, que va escriure sobre Cugat una setantena d'anys després de la seva mort. Segons el poeta, Cugat era d'origen africà i nascut de pares nobles i cristians. Va ser torturat per diversos prefectes de Barcino i malgrat guarir-se miraculosament de les seves ferides va ser finalment passat per una espasa als afores de la ciutat sense renegar de la seva fe.

La memòria del sant Cugat es va mantenir a la Barcelona de l'època fins arribar a donar nom al Monestir de l'indret on ja hi havia l'antic campament militar Castrum Octavianum i que amb els anys ha esdevingut la ciutat de Sant Cugat del Vallès.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.