El govern municipal alerta del mal estat de l'edifici ocupat pel col·lectiu La Xesca


  • Comparteix:

L'ocupació es va fer pública dissabte al matí

L'ocupació es va fer pública dissabte al matí

El govern municipal alerta que l'edifici que ha ocupat La Xesca, als baixos de l'avinguda Cerdanyola 66, té problemes estructurals i que és perillós realitzar-hi activitats. Ho ha comunicat l'alcaldessa, Mercè Conesa, en un contacte amb la premsa després de reunir-se amb representats de les associacions de veïns del barri Monestir-Sant Francesc i amb membres del col·lectiu La Xesca. Els ocupants, per la seva banda, han explicat que ja han contactat amb arquitectes que han revistat l'edifici i que els han comunicat que 'no és un espai insegur'. En aquests moments resten a l'espera d'un informe que avali la seguretat de l'espai que ocupa el casal autogestionat.

Conesa ha explicat que l'Ajuntament va rebre al juliol dues peticions de Solvia, actual propietaria de l'edifici, per enderrocar la nau del carrer Borrell, i per apuntalar i impermeabilitzar l'edifici ocupat al carrer Cerdanyola. Unes actuacions que encara no s'han realitzat ja que, segons Conesa, se n'estan tramitant les llicències. L'alcaldessa també ha explicat que el consistori va iniciar un seguiment de l'edifici el 2010 quan es van detectar 'diverses patologies' i que va instar al propietari d'aleshores a fer unes reparacions a l'immoble que mai es van dur a terme.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, ha explicat que el consistori comunicarà als ocupants 'la prohibició explícita de realitzar activitats de lliure concurrència o obertes al públic' amb un decret d'alcaldia. Conesa ha assegurat que les patologies que pateix l'edifici el converteixen en un espai que genera inseguretat.

Mercè Conesa

Si fos una situació de col·lapse imminent hi hauria una clausura, però no és la qüestió. Hi ha espais de l'edifici que tenen patologies i hem d'assegurar que els ocupants no intervenen en aquests espais perquè poden generar inseguretat.


L'alcaldessa també ha aprofitat per reivindicar l'existència d'espais per a joves de la ciutat i la manca de reconeixement d'aquests equipaments.

Mercè Conesa

Volem reivindicar que no s'està valorant l'oferta que té la ciutat. A vegades només parlar de la mancança no et fa veure l'existència, i d'existència n'hi ha molta. Hi ha espais que funcionen molt bé i fan oferta per a la gent jove a la ciutat. Que en necessitem més, parlem-ne, de quin tipus, parlem-ne.


La Xesca mantindrà les activitats que té organitzades a l'espai ja que els arquitectes que han consultat els han afirmat que no és perillós. El col·lectiu també ha manifestat que la seva prioritat és que La Xesca generi un impacte positiu al barri, i que diversos veïns de la zona s'han acostat a l'espai per manifestar-los el seu suport. La membre del col·lectiu Berta Ramis ha especificat que han encarregat un informe paral·lel al de l'Ajuntament per diagnosticar l'estat de l'edifici.

Berta Ramis

Aquesta setmana estem acondicionant l'espai per poder-lo obrir de cara al públic. Abans de començar hem fet venir un arquitecte que ens digui que de moment l'edifici no caurà, per tant la nostra seguretat no està en perill i d'això n'estem segurs. Preferim tenir-ho sobre paper perquè hi ha altres versions i per tant ja hi estem treballant.


Els representants de l'Associació de Veïns del barri del Monestir-Sant Francesc i de l'Associació de Veïns Centre-Est s'han posicionat a favor de la reivindicació de la manca d'espais al barri, però s'han mostrat preocupats per l'espai que s'ha ocupat. Ho explica la vicepresidenta de l'AAVV Centre-Est, Leonor Gómez.

Leonor Gómez

És una antiga reivindicació de fa com a mínim 20 anys, fa molt que demanem un lloc on ens puguem reunir, on el jovent pugui fer alguna cosa. Però per altra banda és molt preocupant l'edifici que han escollit. Tots els veïns sabem que l'edifici és aluminós, té problemes estructurals...


Els membres de les associacions veïnals, que no s'han mostrat partidaris de l'ocupació, han manifestat la voluntat de seguir treballant a través de les associacions, el Consell de Barri i el Pla Estratègic del barri per aconseguir el tant reclamat Centre Cívic.

Solvia és gestora de l'immoble. La propietat ja ha denunciat l'ocupació de l'edifici.






  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.