Endesa amenaça una família de Sant Cugat amb un tall d'electricitat per rebutjar un comptador telegestionable


  • Comparteix:

Fragment de la carta enviada per Endesa

Fragment de la carta enviada per Endesa

Endesa ha amenaçat amb el tall del servei a una família de l'avinguda de Cerdanyola per no haver permès la substitució del comptador elèctric per un de telegestionable. La companyia ha fet arribar als residents una carta en què anuncia la mesura després d'haver estat impossible dur a terme la substitució del comptador. Endesa i l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) coincideixen que l'usuari no pot rebutjar el canvi per molt que des d'algunes administracions, com el mateix ple de l'Ajuntament de Sant Cugat, s'hagin mostrat dubtes sobre 'la innocuïtat per a la salut, la protecció de dades i la transparència en la gestió' dels nous comptadors.

Endesa remarca que el canvi es deu a una normativa europea
Endesa ha explicat a Cugat.cat que el canvi del comptador per un de telegestionable és fruit d'una normativa de la UE que obliga a substituir-los abans del desembre de 2018. Segons la companyia, tots els domicilis reben una carta en què s'anuncia que es durà a terme la substitució en una data concreta. Pocs dies abans, un operari penja un anunci al bloc de pisos corresponent per recordar el dia que es farà l'operació. Endesa reconeix que adverteixen que tallaran el servei als veïns que no permeten el canvi perquè, segons la normativa europea, no s'hi poden negar.

La companyia assegura que la substitució dels aparells no té cap cost per a aquells domicilis que tenen comptadors de lloguer amb una potència inferior als 15kW contractada. Això sí, el funcionament de la nova maquinària implica un increment d'uns 30 cèntims a la factura del domicili, segons càlculs d'Endesa. Si es tracta d'una llar que havia comprat el comptador en el seu moment, ara es veurà obligada a adquirir-ne un de nou.

L'OMIC ha rebut diversos casos
L'oficina santcugatenca ha rebut diversos casos similars als de la família de l'avinguda de Cerdanyola, però no li consta cap tall de subministrament a la ciutat per aquest motiu. L'OMIC remarca que la normativa europea obliga a acceptar el canvi de comptador i que Endesa té el dret a tallar el subministrament si no es duu a terme.

El ple de Sant Cugat va demanar una moratòria en la instal·lació
Al novembre, el ple de Sant Cugat va instar la Generalitat i el govern espanyol a paralitzar de forma preventiva la instal·lació dels nous comptadors elèctrics telegestionables ja que considera que 'no garanteixen la innocuïtat per a la salut, la protecció de dades, la transparència en la gestió i l'eficiència energètica'.

La moció aprovada criticava 'la restricció a la lliure competència que imposa Endesa' perquè l'única empresa que pot instal·lar els comptadors és Enel. A més, el text lamentava l'obligació dels usuaris d'acceptar la substitució d'aquests aparells 'sense avisar-los de la data i de l'hora de l'operació'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.