La investigació d''El Periódico' sobre els casos de pederàstia als Maristes guanya el premi Ramon Barnils


  • Comparteix:

Els periodistes d''El Periódico' Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez han guanyat el premi de periodisme d'investigació Ramon Barnils pel treball sobre els presumptes casos d'abusos sexuals a diferents escoles religioses dels Maristes. Els autors de la investigació s'han endut el guardó a obra publicada valorat en 700 euros. La gala de lliurament del premi ha tingut lloc aquest dimarts al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

La investigació de Sánchez, Albalat i Ibáñez va estirar del fil de la denúncia que cinc exalumnes de l’escola religiosa dels Maristes havien interposat contra un professor de gimnàstica per abusos sexuals. Al llarg de les setmanes següents, els periodistes van continuar investigant el ja anomenat 'cas Maristes' i van fer aflorar fins a 43 casos de pederàstia a diversos centres dels religiosos.

L'escàndol ha provocat que la Generalitat, per mandat del Parlament, s'hagi presentat com a acusació particular en el cas i el departament de Justícia hagi demanat al govern espanyol canviar el Codi Penal per allargar el temps de prescripció dels delictes d'abusos a menors. Sánchez, Albalat i Ibáñez han parlat de les conseqüències del reportatge i la feina que encara queda a fer.

Guanyadors

Hem trucat a moltes portes i, malauradament, ens hem trobat que algunes no es van obrir fàcilment. / El debat que tot això ha suscitat ha de desembocar en un canvi en el codi penal perquè els abusos sexuals a menors no prescriguin en un temps tan petit. / Sobretot s'ha de donar veu a les víctimes, obrir el debat social i anar evolucionant les lleis en consideració als temps actuals.


El president del Grup Barnils, Ferran Casas, ha destacat 'l’altíssim nivell' de tots els originals rebuts a obra publicada. En canvi, Casas ha lamentat els 'pocs reportatges' i la 'baixa rellevància' de les obres inèdites rebudes, per la qual cosa el jurat ha optat per declarar desert aquest guardó. Casas ha avançat a Cugat.cat que el grup es planteja obrir una nova categoria l'any que ve sobre periodisme local d'investigació.

Ferran Casas

Plantejarem a la junta fer una categoria especial dedicada als mitjans locals perquè, si bé és cert que tenen clarament, pel seu àmbit temàtic, una dificultat per trascendir de la seva població, també ho és que és molt valent fer periodisme local.


És el segon any que el Grup Barnils promou aquest premi, que ha estat possible pel suport dels supermercats Bonpreu-Esclat, el Col·legi de Periodistes, la DO Terra Alta, el Born CCM, el diari 'Ara' i l'Ajuntament de Sant Cugat. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat la importància de la capacitat crítica de Ramon Barnils i la importància de donar continuïtat al seu llegat amb iniciatives com aquesta.

Mercè Conesa

Donar suport a uns premis que organitza el Grup Barnils és, un cop més, defensar un periodisme professional, de qualitat i molt lliure.


El jurat del premi d’enguany està integrat per Antoni Bassas ('Ara'), Josep Gimeno (Cugat.cat), Neus Bonet (degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya), Francesc Viadel (professor de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna-URL), Helena López Vallejo (periodista d''El Periódico') i Ferran Casas (president del Grup Barnils)

L'acte ha estat amenitzat amb l'actuació de la companyia La Moribunda, que ha ofert una petita sàtira teatral sobre el periodisme, la música del cantautor Joan Colomo i el tast de vins de la denominació d’origen Terra Alta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.