La Universitat Internacional de la Pau comença a caminar per descobrir la realitat africana


  • Comparteix:

Fins el 21 de juliol hi haurà una trentena de conferències al Centre Borja

Fins el 21 de juliol hi haurà una trentena de conferències al Centre Borja

Descobrir la realitat oblidada del continent africà i reflexionar sobre les seves possibilitats de desenvolupament és l'objectiu de la dinovena Universitat Internacional de la Pau, que ja ha començat a caminar. 'Àfrica: camins per la pau' és el títol de l'edició d'enguany, que fins el proper 21 de juliol omplirà el Centre Borja d'experts africanistes que oferiran una trentena de conferències i taules rodones.

Durant l'acte d'inauguració, el president de la UIP, Arcadi Oliveres, no ha volgut passar per alt una de les xacres més importants que assola el continent africà, la SIDA, i que ha reduït l'esperança de vida a poc més de 30 anys en alguns països de l'Àfrica. Oliveres s'ha mostrat partidari de facilitar l'accés als medicaments genèrics, que fan 30 vegades més barat el tractament de la malaltia, i de reduir els pressupostos militars per combatre seriosament la pandèmia de la SIDA a l'Àfrica.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alcalde, Lluís Recoder, que ha recordat que l'Àfrica és un continent oblidat que ha de fer front a la fam i els conflictes, en un clima de passivitat per part d'Occident.

Lluís Recoder

Àfrica és el continent de la fam, només cal recordar el drama d'Etiòpia. I dels grans conflictes oblidats, com el del Sàhara Occidental o Angola.


El director de l'Agència Catalana de Cooperació, David Minoves, ha remarcat que l'Àfrica no es podrà desenvolupar mai si no es creen les condicions necessàries per la pau. Minoves considera que no hi ha pau si, abans, no s'aconsegueix justícia social.

David Minoves

No es pot desvincular desenvolupament i polítiques de pau. I no hi ha pau sense justícia social.


Sobre el paper d'Occident en el desenvolupament de l'Àfrica, la gerent del Fons Català de Cooperació, Núria Camps, s'ha mostrat partidària de la 'coparticipació' per aconseguir que els immigrants i la societat catalana promoguin conjuntament programes de desenvolupament als països d'origen.

Núria Camps

Potenciem la coparticipació per promoure projectes de desenvolupament als països d'origen i fer que els immigrants siguin actors de la solidaritat.


En aquest sentit, la màxima responsable de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Dolors Renau, ha destacat la importància de donar veu a les víctimes de la pobresa i el subdesenvolupament per convertir-les en subjectes polítics amb capacitat per decidir el seu destí.

Dolors Renau

Les víctimes es poden convertir en subjectes polítics i agafar el seu destí amb les mans.


La inauguració de la dinovena edició de la UIP, a la qual han assistit prop d'un centenar de persones, dóna el tret de sortida a sis dies de conferències i taules rodones, on intervindran una trentena d'experts africanistes i responsables d'ONGs.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.