El futur de l'Àfrica passa per la decadència d'Occident, segons el professor Latouche


  • Comparteix:

Serge Latouche ha pronunciat la conferència inaugural de  la UIP

Serge Latouche ha pronunciat la conferència inaugural de la UIP

L'Àfrica podria ser la solució a la crisi del model de prosperitat occidental. Aquesta és una de les tesis centrals del professor francès Serge Latouche, que ha pronunciat la conferència inaugural de la Universitat Internacional de la Pau. Segons Latouche, el continent més oblidat podria aportar a la societat occidental, una forma diferent de viure les relacions socials i els valors culturals enfront les lògiques econòmiques i empresarials.

L'ajuda al continent africà no passa només per l'occidentalització de l'Àfrica sinó per l'intercanvi mutu de coneixements entre societats del Nord i el Sud. És l'opinió del professor de la Universitat de París XI, Serge Latouche, que capgira l'esquema habitual dels projectes de cooperació al desenvolupament preguntant-se què pot aportar l'Àfrica al món occidental, i no a l'inrevès. Segons Latouche, el continent africà pot contribuir a superar la crisi de valors d'Occident amb la seva visió sociocultural, solidària i ecològica del món.

Serge Latouche

La capacitat extraordinària dels africans d'establir relacions socials fora de la lògica de mercat és el que els permet sobreviure dins la precarietat


Per Latouche, l'Àfrica no occidentalitzada és un continent que ha sabut resistir, malgrat els problemes, i ha donat una lliçó al món en aspectes com l'ecologia, els conflictes de sexes i minories i les relacions humanes i culturals. Latouche considera que, el futur d'aquest continent, que tantes vegades ha servit d'inspiració per als occidentals, passa, paradoxalment, per la 'reculada' d'Occident.

Serge Latouche

L'Àfrica prosperarà en el moment que Occident no pugui imposar els seus valors econòmics i socials


En aquest sentit, Àfrica s'ha mantingut al marge dels cànons capitalistes de prosperitat, gràcies a les relacions socials i les xarxes de solidaritat. El continent africà, per Latouche, ha estat capaç d'organitzar-se, tot i les dificultats de subsistència, gràcies a la seva població enfront de la visió pessimista d'Àfrica que donen els mitjans de comunicació, que només centren la seva atenció en els conflictes armats i les crisis humanitàries.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.