La nostra ciutat celebra el cap de setmana els 1.700 anys del martiri de Sant Cugat


  • Comparteix:

El nou bisbe del Vallès obrirà els actes religiosos

El nou bisbe del Vallès obrirà els actes religiosos

La nostra ciutat celebra aquest cap de setmana els 1.700 anys del martiri de Sant Cugat amb diversos actes religiosos que es faran a l'església i el claustre del Monestir. El nou bisbe del Vallès, el prelat de Girona i l'abat emèrit de Montserrat presidiran alguns dels actes, que inclouran la benedicció del memorial al màrtir.

Els actes religiosos de celebració dels 1.700 anys del martiri de Sant Cugat arrencaran dissabte al vespre, amb una eucaristia oficiada pel nou bisbe del Vallès, José Ángel Saiz Meneses. El prelat presidirà la cerimònia a la nostra ciutat un dia abans de prendre possessió del seu càrrec al nou bisbat de Terrassa, com explica el rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Blai Blanqué.

Blai Blanqué

El nou bisbe del Vallès presidirà la cerimònia, un dia abans d'entrar a Terrassa. Es farà una eucaristia i després una pregària al claustre.


El gruix d'actes tindran lloc diumenge, amb la benedicció, a dos quarts de 12 del migdia, del memorial de Sant Cugat al claustre del Monestir, que anirà a càrrec del bisbe de Girona i antic bisbe de la demarcació del Vallès. Al vespre, l'abat emèrit de Montserrat celebrarà una eucaristia i, després, es farà una ofrena al màrtir, amb l'assistència de representants d'altres localitats que porten el nom de Sant Cugat. La celebració congrerarà, a més, ciutadans d'altres països per recordar l'origen africà del màrtir i el seu arrelament a la nostra terra.

Segons els pocs documents històrics que existeixen, Cugat era un comerciant cristià de Cartago, al nord d'Àfrica, que va desembarcar a Barcino i va ser perseguit per l'Imperi romà, en temps de Dioclecià, al segle quart. Ho explica mossèn Blai Blanqué.

Blai Blanqué

Sabem que va existir, que va morir perseguit per Dioclecià i que va ser màrtir de l'església de Barcino.


El que no s'ha pogut documentar, fins ara, és si el lloc del martiri i la sepultura de Sant Cugat va ser realment l'assentament romà situat als terrenys on després es va alçar el Monestir. En qualsevol cas, la tradició ha conservat el culte al màrtir fins els nostres dies.

Per donar a conèixer la història de Sant Cugat, s'han editat algunes obres de divulgació, com el recull de conferències titulat 'Consideracions entorn el màrtir de Sant Cugat' o el fascicle 'Què sabem del màrtir de Sant Cugat', que es publicarà en català, castellà i anglès.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.