Avui entra en vigor l'obligatorietat de fer pagar les bosses de plàstic a tots els comerços


  • Comparteix:

Ara és obligatori fer pagar les bosses de plàstic als clients / Foto: CC0

Ara és obligatori fer pagar les bosses de plàstic als clients / Foto: CC0

El lliurament gratuït de bosses de plàstic als comerços, als punts de venda de productes o a les entregues a domicili queda prohibit a tot el país des d'aquest divendres, en compliment de la Llei Reguladora de Residus. Amb aquesta mesura, Catalunya s'ha avançat a la Unió Europea, que preveia prohibir l'entrega gratuïta de bosses de plàstic el 2018. El petit comerç ja aplicava la mesura des de 2016 a través de l'acord al qual va arribar l'Agència Catalana de Residus (ACR) amb el sector comercial.

Segons la Generalitat, entre el 2007 i el 2012 el consum de bosses de plàstic ja s'havia reduït més d'un 50% i l’objectiu és arribar al 90% el 2020. Per garantir la difusió de la prohibició, l'ACR iniciarà en breu una campanya informativa adreçada als comerços, i a la ciutadania en general, per comunicar-los que a partir d'ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes i que tenen alternatives per dur la compra.

El gerent de Sant Cugat Comerç (StC), Jesús Carballo, ha remarcat que la mesura ja està implantada a la majoria de botigues.

Jesús Carballo

Cal tenir present que no es tracta de fer negoci per part dels comerciants.


La presidenta de l'Associació Centre Vila, Maria Calopa, ha destacat la tasca de conscienciació que els botiguers han fet fins ara.

Maria Calopa

De vegades et veies obligada a donar la bossa perquè la demanen, però els dius que ho posin la propera en bosses de paper.


La tinent d'alcalde d'Entorn Urbà, Cristina Paraira, ha subratllat els beneficis per al medi ambient de posar preu a les bosses.

Cristina Paraira

El fet de posar preu a les bosses ens ha ajudat a tots a remoure una mica les consciències.


El Pacte per la Bossa
Signat el 2009 i renovat al maig de 2016, és un acord sense precedents entre la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació a Catalunya i l’Estat espanyol que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum de bosses de plàstic de nanses un 50% el 2012.

Les bosses de plàstic consumeixen recursos en la fase de producció i tenen impacte en el medi ambient, sobretot amb greus conseqüències pels ecosistemes marins. La seva lleugeresa fa que el vent les transporti fàcilment, poden ser consumides pels animals i obstruir canonades i conductes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.