Els CAP de Sant Cugat reben 420 visites extra cada dia en plena epidèmia de la grip


  • Comparteix:

Una infermera vacunant de la grip a un pacient / Foto: ACN

Una infermera vacunant de la grip a un pacient / Foto: ACN

El servei d'urgències dels tres Centres d'Atenció Primària (CAP) de Sant Cugat atenen cada dia 420 visites extra coincidint amb la fase epidèmica de la grip declarada pel departament de Salut aquest dijous. Aquest increment de consultes, que no estan programades a les agendes dels metges d'atenció primària, són majoritàriament per tractar virus respiratoris i intestinals, ha explicat MútuaTerrassa, gestora dels CAP de la ciutat, a Cugat.cat.

L'última setmana, l'activitat gripal a Catalunya ha entrat en fase epidèmica, ja que s'ha situat en els 248 casos per cada 100.000 habitants, i triplica així els 98,67 casos del darrer registre.

Els indicadors de morbiditat respectius mostren que l'activitat gripal a Catalunya presenta un nivell que es correspon amb l'activitat epidèmica creixent d'una temporada gripal habitual, però cal destacar que la taxa d'incidència de síndrome gripal presenta un marcat increment en el grup de 0-4 anys (905,6 casos per 100.000 habitants) i de 5-14 anys (417,7 casos per 100.000 habitants). Pel que fa als adults, la taxa es manté estable.

La vacuna, menys eficaç
La vacuna contra la grip d'aquest hivern té una efectivitat menor a la d'altres temporades. És la mateixa que l'hivern passat, ja que no hi ha hagut temps per modificar-la, i s'ha demostrat que en una de les tres soques, la principal i que afecta sobretot la gent més gran, l'A-AH3, només té efectivitat en el 25% dels casos, mentre que el percentatge habitual ronda el 50%. Tot i això, és recomanable seguir-la posant sobretot als col·lectius més vulnerables, com ancians i infants.

Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d'unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular.

Per a més informació, es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. I també al web Canalsalut.gencat.cat/grip

És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d'intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.