Els CAP criden 21.000 santcugatencs a fer-se la prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte


  • Comparteix:

Les farmàcies s'encarreguen de facilitar el kit de detecció precoç.

Les farmàcies s'encarreguen de facilitar el kit de detecció precoç.

Els CAP de Sant Cugat han engegat aquest gener la segona fase del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte amb l'objectiu de capgirar la baixa participació de la primera etapa, en la qual només el 30% dels ciutadans en edat de risc es va fer la prova. 19.000 santcugatencs d'entre 50 i 69 anys van ser cridats a la primera ronda de la campanya que va detectar 14 casos de càncer i 140 pacients amb lesions de risc que han necessitat un seguiment específic. Aquesta segona fase està adreçada a 21.000 santcugatencs.

ESCOLTA-HO

La prova, dirigida a persones d'entre 50 i 69 anys, permet detectar la malaltia en estats inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació. Ho ha explicat en una entrevista a Cugat.cat el director dels CAP de Sant Cugat, Josep Maria Mercader.

Josep Maria Mercader

La prova permet trobar formes de càncer en fase incipient que poden tenir millor tractament i millor taxa de supervivència i també primeres alteracions, pòlips, que amb els anys alguns poden degenerar en càncer.


El doctor Mercader també ha explicat que el fet de trobar lesions inicials amb poca progressió permet fer tractaments menys agressius i amb més possibilitats de supervivència.

Com a mesura preventiva el director dels CAP de la ciutat insisteix en la importància de tenir una dieta rica en fibra i evitar el consum de greixos d'origen animal, de carns vermelles i de carns processades. També és aconsellable no fumar i no beure alcohol.

Com fer-se la prova?
Per participar a la campanya, cal anar amb la carta a una de les farmàcies adherides al projecte on facilitaran tot el necessari per fer la prova, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Un cop fet el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

El resultat
Si el resultat és negatiu, es comunicarà per carta passats uns dies. Ara bé, si la prova surt positiva, es posaran en contacte, via telefònica, amb la persona interessada per concertar una visita i s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.