Un estudiant santcugatenc crea una fèrula per evitar la deformitat dels peus durant el repòs hospitalari


  • Comparteix:

Marçal Obiols amb les doctores de la Vall d'Hebron que l'han ajudat amb el projecte / Foto: Vall d'Hebron

Marçal Obiols amb les doctores de la Vall d'Hebron que l'han ajudat amb el projecte / Foto: Vall d'Hebron

Un estudiant santcugatenc ha creat una fèrula destinada a evitar les deformacions dels peus durant el repòs hospitalari. Marçal Obiols l'ha desenvolupat per al seu treball de recerca a l'Escola Pia Balmes de Barcelona, amb el suport de dues doctores de l'hospital Vall d'Hebron. La idea ha sorgit de la seva pròpia experiència, ja que va estar ingressat amb 13 anys a la Vall d'Hebron per una encefalomelitis que el va obligar a fer repòs absolut.

El peu equí és una seqüela de llargs períodes de repòs. L'atròfia muscular provoca que els peus quedin permanentment flexionats cap endins, una complicació que té difícil solució. En el cas d'Obiols, el seu pare li va crear un recolzador per als peus amb un calaix de la tauleta de nit de l'hospital. La primera idea del santcugatenc era crear un model per poder imprimir en 3D les fèrules, però la tecnologia de les impressores no ho permetia. Obiols ha explicat a Cugat.cat com és aquesta fèrula.

Marçal Obiols

És com un angle recte, però té un panell per arrepenjar els peus. La meva idea era fer-ho amb impressora 3D però era massa gran. Ho he fet amb una talladora làser i la part d'arrepenjar els peus té material ortopèdic.


El projecte està pensat per a nens d'entre quatre i 13 anys. De moment, Obiols no s'ha plantejat comercialitzar-la, però no ho descarta en un futur.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.