Sant Cugat impulsa un projecte per 'donar veu' als malalts d'Alzheimer a través de la fotografia


  • Comparteix:

Imatge dels impulsors i dels participants del projecte / Foto: Localpres

Imatge dels impulsors i dels participants del projecte / Foto: Localpres

El projecte 'Fotomemòries' treballa amb persones malaltes d'Alzheimer i d'altres demències per millorar l'autoestima i qualitat de vida a través de la fotografia. La fotògrafa Eugènia Ortiz impulsa a través de Clicme aquest taller dirigit a treballar en el record a través del 'poder per evocar' que té la imatge. La iniciativa es fa cada dilluns al Museu de Sant Cugat fins al 18 de juny amb el suport de l'Ajuntament.

La responsable del projecte, Eugènia Ortiz, explica que la idea sorgeix d'una experiència personal amb la seva àvia amb l'objectiu de 'donar veu' a la gent gran a través de l'estimulació de les imatges.

Eugènia Ortiz

La idea sorgeix trepitjant residències per a gent gran i veient que estaven callats quan en realitat tenen un gran coneixement de coses que nosaltres desconeixem. Això sempre m'ha inquietat moltíssim i vaig veure la necessitat de donar-los veu.


Ortiz argumenta que els tallers no permeten canviar una malaltia d'aquestes característiques però sí que els aporta 'autoestima' i 'satisfacció' pel fet de 'sentir-se útils'.

Eugènia Ortiz

D'alguna manera els reconnectes a través de les imatges antigues i vas creant un llenguatge des del passat fins al present. No serveix per canviar la malaltia, perquè malauradament no és possible, però sí que treballem la satisfacció i l'autoestima.


Tres àrees de l'Ajuntament treballen en aquest projecte transversal que aposta per la 'dimensió social de la cultura'. Ho explica la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny.

Carmela Fortuny

És un pas endavant en què hem de tenir en compte la dimensió social de la cultura a través de la memòria de les persones i d'un art com és la fotografia.


A més de Clicme i de l'Ajuntament, també hi col·labora l'Associació de Familiars d'Alzheimer (AFA) del Vallès. El projecte consta de 16 sessions que s'allargaran fins al juny i hi participen 14 persones, dividides en dos grups de diferents nivells en la malaltia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.