El projecte 'Alimentem Collserola' presenta el Pla d'Acció per un nou sistema alimentari més sostenible al parc


  • Comparteix:

El projecte vol reactivar la pagesia al parc

El projecte vol reactivar la pagesia al parc

El projecte 'Alimentem Collserola. Promoció de la Transició Agroecològica de Collserola' ha presentat el Pla d'Acció fins al 2020 destinat a promoure una transformació del sistema alimentari de la serra. La promoció de la pagesia, els circuits curts de distribució i el consum de proximitat són alguns dels eixos que guien aquest pla, impulsat pel Consorci del Parc Natural amb la col·laboració de l'associació Arran de Terra.

El pla defineix set línies estratègiques i 21 actuacions que haurien d'estar liderades pel Consorci i Arran de Terra, tot i que algunes incorporen altres actuacions impulsades per entitats i col·lectius relacionades amb l'alimentació a la serra. Aquest projecte és el resultat d'un procés participatiu realitzat en els últims dos anys i prioritza la recuperació de terres de conreu abandonades, la promoció de projecte de transformació de productes alimentaris artesanals i el foment de l'educació i la comunicació del menjar fet a Collserola.

La diagnosi també assenyala que l'horta és, de moment, el conreu més utilitzat en els últims anys, tot i que l'orografia de la serra i la manca d'aigua fa que la seva expansió sigui complicada. Per això, el membre d'Arran de Terra Guillem Tendero assenyala que la recuperació de conreus de secà, com el cereal, l'olivera i la vinya, podria ser una bona manera de seguir expandint la pagesia.

Guillem Tendero

S'hauria de posar molt èmfasi en el cultius extensius de secà. Cereals, oliveres, ametllers, garrofers i vinya, que era el cultiu tradicional a Collserola i actualment és testimonal.


A partir d'ara el projecte entra en la fase d'acció participativa, on s'implementaran les actuacions definides, es cercarà finançament i s'implicarà els actors del territori. Tot plegat amb l'horitzó del 2020 com a data de finalització del projecte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.