Domènec Miquel: 'Ens hem passat 18 anys sense fer cap mena d'inversió pública al Monestir'


Temes relacionats

L'equip de govern fa oficial el nomenament de Domènec Miquel com a Comissionat del Reial Monestir (16/jul/18)

Descobreix els orígens del Monestir de Sant Cugat amb Domènec Miquel, al SAF ( 3/nov/15)

Domènec Miquel alerta del deteriorament del Monestir que provoquen algunes activitats socials i culturals (24/jun/10)


  • Comparteix:

El nou Comissionat del Reial Monestir, Domènec Miquel, ha justificat la inversió de dos milions d'euros en la restauració de l'església adduint que el conjunt patrimonial no va rebre cap inversió pública entre el 1998 i el 2016. En una entrevista a Cugat.cat, Miquel exposa que la reincorporació de la Generalitat i la Diputació en la gestió del Monestir ha contribuït darrerament a una millor preservació i divulgació de l'espai. Per executar el Pla Director, el comissionat reclama voluntat política i crear un comitè que doni els permisos per a la celebració d'activitats no religioses.

ESCOLTA-HO

Domènec Miquel, expert reconegut en la història del Monestir, assumeix el càrrec com a Comissionat del Reial Monestir posant els punts sobre les is. Sobretot amb la gestió que els governs previs a Mercè Conesa van fer del conjunt monumental, un període en què més que crear un monument popular 'es va fer populisme'. I això, diu Miquel, va passar factura al Monestir, ja que durant 18 anys només va rebre inversions de la parròquia.

Domènec Miquel

La Generalitat va deixar d'invertir, l'Ajuntament no tenia diners i tampoc no invertia. Per tant, ens hem passat 18 anys sense que el Monestir rebés cap inversió pública.


El conjunt monàstic, fundat al segle IX, és un dels majors exponents de l'art medieval de Catalunya i és símbol de la ciutat. Miquel assegura que cal acostar-lo a la ciutadania amb codis concrets com la prohibició de l'aparcament al recinte i la integració de la plaça de l'Om al conjunt monumental com a espai interior.

Domènec Miquel

L'Ajuntament del moment va considerar que havia de ser un espai obert. Dóna així la sensació que és via pública i no, és un espai interior del Monestir.


El Comissionat del Reial Monestir ha qualificat com a 'extraordinària' la tasca feta per l'exrector de la parròquia, Blai Blanquer, en la preservació de l'espai. Una protecció que requerirà fusionar els plans directors existents i també voluntat política per executar un full de ruta que doni al monument la rellevància que es mereix com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

L'historiador també ha destacat la necessitat que passi a mans del servei públic la gestió de l'arxiu de la parròquia. Sobre la possibilitat que l'església pugui acollir 'Pedra i Sang', Miquel considera que el muntatge 'coixeja una mica' i que hauria de ser més rigorós en termes històrics per assolir la qualitat òptima per entrar a l'espai.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.