Sant Cugat recordarà l'1-O amb l'estrena del documental 'Alçades' i una nova mobilització davant les escoles

La plataforma 'Sant Cugat 1 d'octubre' commemorarà el proper divendres 28 el primer aniversari del referèndum


Temes relacionats

Judith Colell: 'L'1 d'octubre és una data crucial per a Catalunya, potser tant com l'Onze de Setembre' (20/set/18)

Joan Ramon Armadàs estrena 'Clandestí', un curt amb els fets de l'1-O com a teló de fons (16/set/18)

La resistència i la calma s'atrinxeren als col·legis en el referèndum a Sant Cugat ( 1/oct/17)


  • Comparteix:

La presentació dels actes ha tingut lloc a Cal Temerari

La presentació dels actes ha tingut lloc a Cal Temerari

La plataforma ciutadana 'Sant Cugat 1 d'octubre' estrenarà el proper divendres 28 el documental 'Alçades', codirigit per la santcugatenca Judith Colell i per Joan Giralt, per recordar 'les coses positives' de la jornada a la ciutat en el seu primer aniversari. A més, el col·lectiu proposa una sèrie d'actes autònoms des de les cinc de la tarda als col·legis electorals, els 'protagonistes' de la jornada, que confluiran en un de central al parc de Ramon Barnils, amb tallers, parlaments, la projecció en estrena del documental i del curtmetratge 'Clandestí', i música local en directe.

El membre de la plataforma 'Sant Cugat 1 d'octubre' Gerard Sòria ha assegurat que van 'trobar necessari' recordar com va viure la ciutat tant la jornada de diumenge com les hores prèvies als punts de votació. Sòria ha explicat que el nom 'Alçades', triat conjuntament per la plataforma i pels directors, vol posar sobre la taula tant la 'mobilització popular' per 'contrarrestar una injustícia' com 'l'alçament físic' de les urnes per sobre de la gent i el fet de matinar aquell dia.

El documental, que té una durada d'uns 27 minuts, està fet a partir d'imatges enregistrades durant l'1-O per mitjans locals i per veïns i veïnes que hi van participar. Judith Colell i Joan Giralt han explicat que és de tipus observacional per narrar què va passar tant aquell dia com els anteriors als col·legis electorals. Els codirectors han assegurat que l'obra 'no és nostra, sinó del poble' i que pel tipus de gravacions crea 'proximitat' i 'empatia'. De fet, Colell ha posat en valor la iniciativa per 'guardar i ordenar' tot el material audiovisual de la gent i ha animat a d'altres municipis a fer-ho. El DVD del documental es vendrà el mateix divendres 28, així com també al sopar de l'endemà organitzat per la delegació local de l'ANC.

Abans de l'estrena del documental, que es projectarà en una pantalla gegant a dos quarts de deu de la nit al parc de Ramon Barnils, també s'estrenarà el curtmetratge de ficció del periodista santcugatenc Joan Ramon Armadàs, que es basa en la mateixa data.

L'acte central, a la mateixa plaça, arrencarà a dos quarts de vuit del vespre i estarà conduït pel periodista santcugatenc Jofre Llombart i per l'actriu Montse Soto. Hi haurà parlaments de membres del col·lectiu, tallers, activitats i actuacions, a més d'una taula rodona amb Ignasi Bea, Diana Riba, Salvador Cardús i Maria Vila. Finalment, a partir de tres quarts d'onze de la nit, tindrà lloc un concert amb bandes locals encara per confirmar.



Gerard Sòria

Sant Cugat es va alçar, va haver-hi una mobilització que no havia passat mai. 'Alçades' retrata aquesta mobilització i com ens vam sentir davant de la injustícia que vèiem i havíem de contrarrestar. Retrata l'alçament físic de les urnes, l'alçament de la gent a les sis del matí a les escoles.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.