Jordi Par閟: 'Hem de dir a la gent que no passa res si fem servir aigua reutilitzada per al consum'


  • Comparteix:

Jordi Par閟

Jordi Par閟

L'enginyer industrial expert en energies renovables Jordi Par閟 ha fet una an鄉isi dels recursos h韉rics i l'鷖 que en fem a la xerrada 'L'aigua. Una mat鑢ia singular i essencial per la vida'. Par閟 ha at鑣 Cugat.cat amb qui ha parlat de la necessitat de 'canviar el pensament' i anar cap a un 鷖 de l'aigua m閟 sostenible. Per a Par閟, ara per ara, s'est fent una acci 'absurda' en alguns casos, pel que fa la reutilitzaci de l'aigua.

Escolta-ho

Quin 閟 l'estat de salut de les energies renovables al nostre territori? I, en concret, la de l'aigua?
Els recursos h韉rics, a tot arreu, no nom閟 aqu, estan cada vegada pitjor per l'acci de l'home. 蓅 a dir, l'embrutem molt i la cuidem poc. A mida que la poblaci creix 閟 cada vegada m閟 complicat tenir-ne cura. Des del 1985, aproximadament hi hagut un moviment impulsat per la Generalitat i que ha tingut un cert ress i ha aconseguit que la gent prengui consci鑞cia sobre la import鄋cia de l'aigua i que s'ha de retornar la qualitat d'aquesta. Tot i aix, encara hi ha molt a fer. La nostra situaci no 閟 la pitjor per tenim la responsabilitat i el deure de deixar a les generacions futures un planeta que sigui, com a m韓im, com nosaltres l'hem rebut.

Una de les q黣stions que exposes a la confer鑞cia 閟 si 'l'aigua 閟 un recurs inesgotable', i la realitat amb la qual ens trobem ens diu que s 閟 aix?
Efectivament, l'aigua 閟 inesgotable, tenim suficient aigua al planeta per donar vida a 10.000 milions d'habitants. Ara b, una cosa 閟 que hi hagi molta aigua i l'altre 閟 que aquesta aigua estigui disponible. L'aigua de mar, per exemple, no est disponible. El que ha fet l'home al llarg d'aquests anys 閟 fer-la malb. La quantitat d'aigua que hi ha al m髇 閟 molta per, sobretot, no varia, no n'hi ha m閟 ni menys que al principi de la humanitat. Qu passa ara? Doncs que est m閟 bruta i s'ha de treballar molt m閟 per aconseguir que aquesta mateixa aigua sigui potable.

Un altre q黣sti que posa a debat 閟 'com la tracta l'home quan en fa 鷖?' Creiem que l'aigua no s'ha d'acabar mai? En fem un 鷖 irresponsable?
S, en fem un 鷖 for鏰 irresponsable. L'aigua que se'n diu 'de boca', 閟 a dir, la que bevem, fem servir per cuinar o rentar-nos les dents 閟 una petit韘sima part de l'aigua la qual disposem en proporci la quantitat d'aigua que es considera potable al planeta. Qu passa? Entenc jo que hi hagut un 鷖 'irresponsable' en el sentit que, cosa que sobrava, cosa que anava a parar al riu. Ara resulta que l'aigua de riu no es pot fer servir directament per tant s'ha de treballar, i molt, per potabilitzar-la. Un altre fet 閟 que no tota l'aigua que fem servir caldria que tingu閟 la qualitat d'aigua potable. Es podrien fer moltes coses amb aigua no tan neta com ara netejar, refrigerar... I, en canvi, agafem aigua neta per regar el jard. 蓅 una absurditat.

I quines pol韙iques es poden implementar per fer una millor gesti d'aquest recurs?
Per posar un exemple, Barcelona llen鏰 al mar aigua potable amb un cabal d'uns 15 metres c鷅ics per segon. Aconseguir que aquesta aigua sigui una altra vegada potable? No cal, amb un 5% d'aquesta aigua n'hi ha prou. Ara, si que es pot fer servir per regar, netejar... molt韘simes altres coses. Qu podr韊m fer? Reciclar aquesta aigua i recuperar el seu valor enllocs de llen鏰r-la al mar i despr閟 intentar dessalar-la. 蓅 una despesa econ騧ica i energ鑤ica molt gran. Crec que s'ha de canviar la mentalitat de la gent, i dir-los que no passa res si es reutilitza aigua que, per exemple, ha passat pel v鄑er. T鑓nicament es pot fer i l'aigua seria perfectament pel consum hum.

La gesti p鷅lica de l'aigua 閟 una q黣sti que els municipis han posat sobre la taula, a mesura que s'anaven acabant les concessions com a Sant Cugat. La gesti p鷅lica de l'aigua 閟 sempre la m閟 responsable?
Com a representant de l'纑ea Metropolitana de Barcelona al Consell d'Administraci d'Aig黣s de Barcelona crec que en aquests moments el subministre d'aigua metropolitana est funcionant molt b. Sigui qui sigui el propietari de fer funcionar la xarxa d'abastiment ha d'aconseguir que es doni la mateixa qualitat i servei a l'usuari final. Ara, sobre aix, l'aigua 閟 un b de primera necessitat i al meu entendre un dret b鄐ic, que alg hi faci negoci em molesta. Crec que podria haver maneres mixtes o b pactades en forma de concessions molt m閟 vigilades per l'administraci p鷅lica que podrien donar menys negoci als privats i mantenir la mateixa qualitat pel ciutad.Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta not韈ia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Av韘 important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opini expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il穕egal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel穕ar el dret de publicaci als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Aconsegueix els v韉eos de Cugat TV en DVD

Mira el cat鄉eg de la Botiga de cugat.cat