Fortuny: 'La situació ens interpel·la a actualitzar el protocol davant els desnonaments'


Temes relacionats

Sant Cugat tindrà una Mesa d'Emergència Habitacional per afrontar els casos de desnonament (24/oct/18)

El Sindicat de Llogateres torna a criticar 'l'ofec immobiliari' amb una nova concentració (22/oct/17)

Una quarantena de persones es concentra per visibilitzar l'encariment 'abusiu' dels lloguers (12/oct/07)


  • Comparteix:

L'alcaldessa ha parlat d'habitage amb Cugat.cat / Foto: Localpres

L'alcaldessa ha parlat d'habitage amb Cugat.cat / Foto: Localpres

L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha abordat en una entrevista de Cugat.cat la situació d'emergència habitacional que viu la ciutat i ha explicat els detalls de la creació d'una mesa per tractar la qüestió juntament amb el Sindicat de Llogaters i altres actors implicats com els promotors. Fortuny ha destacat la bona sintonia amb el sindicat i ha anunciat que es comptarà amb 14 habitatges propietat de l'Ajuntament per fer primeres acollides.

ESCOLTA-HO

Per què s'ha creat aquesta taula?
És una mesura necessària perquè Sant Cugat es pugui adaptar a la situació actual pel que fa als desnonaments. Fins ara els nostres equips de Serveis Socials han atès les situacions de famílies amb alta vulnerabilitat. Però, també ens trobem en una situació actualitzada en la qual hi ha persones que no requereixen d'un acompanyament del treballador social, però que sí que necessiten ser atesos per la seva emergència habitacional. Per això formalitzem aquesta taula local per la qual avui ens hem reunit amb el Sindicat de Llogaters, a qui hem demanat formar part de la mesa.

Com es concreta aquest treball conjunt amb el Sindicat de Llogateres?
És important que compartim informació, fem xarxa i també que actuem conjuntament. A la reunió d'avui, per exemple, el temps se'ns ha fet curt per concretar totes les tasques que hem de fer. Per això, ens hem emplaçat a reunir-nos de nou immediatament. També hem acordat que la taula tingui un consell general en el qual participi el sindicat, a més d'altres agents del sector privat com els promotors. Per altra banda, també s'ha establert constituir una comissió més tècnica que és la que haurà de decidir quines han de ser les solucions per a cadascun dels casos de desnonament, ja que en casos de famílies vulnerables ja hi ha un protocol clar i equips que hi treballen. Es tracta de crear un protocol en els casos de desnonament.

Quins recursos tindrà aquesta taula?
Hi haurà recursos patrimonials com, per exemple, uns 14 habitatges d'entrada. Es tracta d'alguns habitatges que ja tenim i també d'una borsa de la qual sabem que podrem disposar en un futur. També hi haurà una partida pressupostària per ajudar en cas de desnonaments, una condició que el sindicat també ens ha demanat d'entrada i que ja teníem prevista.

Com s'articularà tot plegat?
Juntament amb el sindicat hem proposat que sigui l'Oficina Local d'Habitatge qui assessori i tramiti els ajuts necessaris en casos de desnonament. Per tant, s'haurà d'actualitzar el protocol perquè s'adrecin a aquesta oficina. També s'haurà de comunicar als llogaters quins són els seus drets. És un aspecte que també ens ha demanat el sindicat i que aplicarem de manera immediata i conjunta. La situació ens interpel·la a actualitzar el protocol davant els desnonaments.

Quan una família és derivada a un hostal de Sabadell, hi ha alguna cosa que no funciona?
El fet que s'hagi enviat aquesta família a un aparthotel de Sabadell no és una mesura definitiva, és provisional mentre es treballa la possibilitat de tenir un habitatge proporcionat per l'Ajuntament. Tot i ser provisional, però no volem que s'hagin de prendre aquestes mesures. Per això volem que aquesta millora del protocol i la constitució de la taula ens serveixin per ser més ràpids en aquest aspecte.

Què espera de les mesures que es prenguin?
Voldria el Consell de Ministres aquest divendres aixequés la suspensió de la Llei d'habitatge que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat. Nosaltres com a Ajuntament ens vam adherir a aquesta ILP, que posteriorment es va convertir en llei. Penso que un aixecament d'aquesta suspensió és un primer pas per començar a resoldre la situació d'emergència habitacional que es viu a Catalunya. Evidentment, com a administració també hem de fer accions per revertir-ho. El meu desig és que hi hagi zero desnonaments a la ciutat i, òbviament, que aquest desig es transformi en acció. És a dir, que aquesta taula no és converteixi només en un anunci, sinó que pugui donar resposta a aquesta situació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.