Torna l'horari d'hivern: a les tres de la matinada seran les dues

La matinada de dissabte a diumenge es canvia l'horari


  • Comparteix:

A les tres seran les dues / Foto: Gencat

A les tres seran les dues / Foto: Gencat

La matinada de dissabte a diumenge es canvia l'horari per adoptar l'horari d'hivern. Així, cal endarrerir el rellotge una hora a les tres del matí, que passaran a ser les dues. L’objectiu del canvi horari és aprofitar al màxim les hores de sol.

Tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada a 80 països del món, adoptaran aquesta matinada l'horari d'hivern. Tot i així, la intenció de la Comissió Europea és suprimir el canvi d'hora en el conjunt de la Unió Europea.

La mesura té l'origen el 1974, quan l'encariment del petroli va generar la necessitat de reduir el consum d'energia i es va optar per avançar una hora el rellotge els mesos d'estiu per no desaprofitar les hores de sol del matí i així reduir la despesa energètica associada a l'ús de llum artificial.

L'estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l’horari d’estiu. L'endarreriment del rellotge a l’hivern, en canvi, permet tenir llum natural a primera hora del matí, que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments, sense afectar el consum d’energia en matèria d’il·luminació, ja que disposar de més llum natural a les tardes no compensaria el consum addicional d’energia per il·luminar una hora més de foscor als matins.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.