La Generalitat descarta aplicar el decret de menjadors el proper curs

A Sant Cugat la plataforma SOS Migdia s'hi oposava


Temes relacionats

La pròrroga del debat del decret de menjadors desperta diferents expectatives en les famílies (12/des/18)


  • Comparteix:

Imatge d'un menjador escolar / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge d'un menjador escolar / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La conselleria d'Ensenyament allargarà els treballs sobre el decret de menjadors i per tant no s'aplicarà el curs vinent. L'objectiu és assolir un consens amb tots els actors implicats, especialment amb les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA), que segons la proposta ja no es podran ocupar directament de la gestió del servei. Aquest esborrany ha generat preocupació entre la comunitat educativa, fet que ha provocat el sorgiment de grups com SOS Migdia i el posicionament del ple municipal.

Perquè el decret pogués entrar en vigor el proper curs calia haver enllestit ja el text, però el departament d'Ensenyament ha decidit continuar amb el debat amb els diferents actors de la comunitat educativa, de forma que la regulació no estarà llesta, com a mínim, fins al curs 2020-2021. Una directiva europea obliga a contractar el servei a través d'un concurs públic, i ara cal conjugar aquesta obligació amb la gestió per part de les AFA. La voluntat del govern és que continuïn participant-hi.

Hi ha un procés participatiu obert per redactar el text final del decret, que substituirà la regulació actual de 1996, prèvia a la Llei d'Educació i que encara no defineix el servei de menjador com un espai educatiu. Tampoc es parlava llavors de nutrició o de menjar de proximitat.

Reacció de la Fapac
La Federació de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) insisteix que no es tracta de la retirada del projecte, 'sinó d'una aturada per interessos del departament'. Segons l'entitat, la intenció d'Ensenyament és esperar-se a la tramitació al Parlament del projecte de Llei de Contractes de Servei a les Persones que blinda, diu, via contractació pública el servei de menjador. És dir, 'pretén privatitzar i externalitzar el servei' i també la resta d'activitats que es fan fora de l'horari lectiu en els centres públics. Davant aquesta situació, la Fapac té la intenció de reunir-se amb les forces polítiques i evitar la aprovació d'aquesta llei.

Reacció de SOS Menjadors
En un comunicat, SOS Menjadors també es mostra prudent davant les intencions de la conselleria. La plataforma aposta per un espai de diàleg per aconseguir un marc regulatiu que garanteixi a les AFA que volen fer autogestió o contractació directa del menjador que ho puguin fer amb garanties jurídiques. Per això, mantindran les accions de mobilització.

El departament d'Ensenyament ja es va comprometre el setembre passat a retirar l'esborrany del projecte de decret de menjadors i a redactar un de nou, després de la pressió de les AFA i escoles.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.