Sant Cugat perd dos joves en un accident alpí al Perú

Les famílies, a l'espera de la repatriació dels nois


Temes relacionats

Les entitats de Sant Cugat lamenten la pèrdua dels joves morts al Perú ( 9/gen/19)

Sant Cugat fa pinya en record dels quatre excursionistes morts al Perú ( 9/gen/19)


  • Comparteix:

Visió del Nevado Mateo, a través del satèlit, aquest dimarts a la nit, hora catalana / Foto: Google Maps

Visió del Nevado Mateo, a través del satèlit, aquest dimarts a la nit, hora catalana / Foto: Google Maps

L'accident als Andes peruans que s'ha cobrat aquest diumenge la vida de quatre alpinistes, dos d'ells santcugatencs, ha sacsejat Sant Cugat. L'allau provocat per la relliscada d'un dels nois quan començaven el descens del Nevado Mateo ha retornat la ciutat a la realitat després de les festes nadalenques. Una represa en què, després de les mostres de suport, els familiars estan pendents de la repatriació dels joves. El despreniment també va llevar la vida al guia peruà i a un jove cerdanyolenc. Un cinquè excursionista, també de Cerdanyola, és l'únic supervivent de la tragèdia i qui va alertar del rescat. La seva família s'ha desplaçat cap al Perú, on el noi roman. Mentrestant, les autoritats espanyola i peruana resolen els tràmits per al retorn de les víctimes, si així ho volen les famílies, que romanen a Huaraz, segons ha confirmat a Cugat.cat l'Oficina d'Informació Diplomàtica del ministeri d'Afers Exteriors.

Han estat 24 hores de pair una pèrdua amb un malaurat accent vallesà, en què Sant Cugat i Cerdanyola retallaven els 10.000 kilòmetres de distància amb el Perú. Amb edats entre els 24 i els 26 anys, els joves, que no estaven federats, han estat protagonistes involuntaris de l'arrencada informativa de l'any. Com inesperat també l'origen de l'accident, després de coronar els 5.150 metres del Nevado Mateo.

Tot i l'acompanyament d'un professional experimentat de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú (AGMP), la tragèdia sorprenia els nois quan un d'ells relliscava, provocant un despreniment de gel que els hauria atrapat. Això explica el cerdanyolenc i únic supervivent, en declaracions a La Sexta. Va ser ell qui, a dos quarts de sis de la tarda de diumenge, hora peruana, alertava les autoritats de la desaparició dels companys. L'AGMP i una vintena de membres de la Unitat de Salvament d'Alta Muntanya de Carhuaz, província on ha tingut lloc l'allau, van ocupar-se de les tasques de localització dels expedicionaris.

Durant la nit de dilluns a Sant Cugat els mòbils començaven a rebre missatges alertant de la possibilitat que alguns dels joves finats a l'accident peruà fossin del municipi. Els pronòstics es complien a primera hora de dimarts quan Acció Exterior de la Generalitat, i després l'Ajuntament, confirmaven la procedència local de dos d'ells. Un, Sergi Porteros, exjugador de l'Handbol Sant Cugat i de l'Handbol Valldoreix, exmembre dels Castellers i de l'Esbart i antic alumne de l'escola Avenç. Els altres vallesans, també són exalumnes dels centres de la Fundació Collserola.

L'afebliment de la consistència dels glaciars o les males condicions climatològiques han estat alguns dels factors que han pogut influir, segons mitjans peruans o l'AGMP, en la tragèdia andina. Més enllà de causes i responsables, la mirada santcugatenca està posada en el retorn dels joves a casa.

Mà estesa de l'Ajuntament i escalf de les entitats: és el compromís de Sant Cugat en aquesta jornada de dol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.