El nombre de parelles lingüístiques a Sant Cugat, a l'alça

Les parelles han crescut un 13% respecte al 2017


  • Comparteix:

El VxL vol facilitar l'aprenentatge del català / Foto: Cugat.cat

El VxL vol facilitar l'aprenentatge del català / Foto: Cugat.cat

Sant Cugat va tancar 2018 amb 118 parelles lingüístiques, propiciades pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a través del Voluntariat per la Llengua (VxL). Es tracta d'un valor que reflecteix una tendència a l'alça: el 2017 es van comptar 104 parelles; el 2016, 98; el 2015, 95. Arreu de Catalunya la xifra ha estat l'any passat la més alta des que es va crear aquest programa el 2003: 10.600 parelles. Des del seu naixement, el Voluntariat per la Llengua ha impulsat arreu del país la creació de 130.000 parelles.

Malgrat néixer a Catalunya fa 15 anys, el programa té el reconeixement de la Unió Europea i s'ha adoptat arreu dels Països Catalans i també a Itàlia i Bèlgica.

El VxL és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora a la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català en un context distès. Inicialment, aquestes trobades eren presencials però des del 2017 també es preveu fer-les en la modalitat virtual.

El CPNL gestiona el 96,19% del total de les parelles que es formen, mentre que en el cas de la resta ho fan les entitats sense ànim de lucre (dades de 2017). A Sant Cugat, el servei es troba a la Casa de Cultura.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.