La Floresta rescata un segle de lluites en el seu centenari


  • Comparteix:

Membres de la comissió organitzadora del centenari / Foto: Cugat.cat

Membres de la comissió organitzadora del centenari / Foto: Cugat.cat

‘La Floresta són moltes florestes’ i sota aquesta premissa el barri inicia la celebració del seu centenari. Cent anys marcats per les lluites, des de la reclamació de l'estació de tren fins a la millora i manteniment del barri, que estaran presents en un programa commemoratiu amb una vintena d'activitats que reivindiquen la memòria històrica de la Floresta i la seva identitat pròpia.

Xerrades, exposicions, teatre, passejades, taules rodones, música, projeccions i, fins i tot, una app per passejar pel barri donaran forma a la celebració, que arrenca aquest dissabte amb un acte inaugural per donar a conèixer el programa i s'allargarà fins al juliol. Com és habitual al districte, ha estat pensat i elaborat amb la implicació 'de molta gent', ha concretat el coordinador de la Comissió del Centenari, Óscar Costa, qui ha explicat que les activitats busquen presentar què ha estat la Floresta, perquè 'hi ha molta informació, però també molts forats'.

Així, el centenari rescata la memòria d'un barri que, en paraules dels organitzadors, ha vist moltes lluites, ha estat refugi de personalitats il·lustres i ha creat una identitat pròpia des dels seus inicis, vinculats a l'arribada del tren i a la immediata constitució, el 1919, de la llavors Associació de Propietaris de la Floresta, ara Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta.

'L'Associació de Propietaris va posar la primera pedra del que ha estat el barri i el seu activisme', ha afirmat la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, exemple d'un districte que s'ha inventat de zero. Llavors, per obtenir un terreny només calia comprar en una botiga cupons.

Aquesta és una de les anècdotes que la celebració del centenari rescata per a la ocasió i per donar a entendre com ha estat i com és la Floresta. 'Ha estat una lluita constant envers l'administració, ha assegurat el president de l'associació de veïns, Guillermo Gallego, en sintonia amb la identitat pròpia que el districte ha assolit durant aquests anys.

Ara, tot plegat la Comissió del Centenari ho posa al descobert per a tots els santcugatencs i per celebrar que aquest segle ha marcat un barri propi que continua tenint sobre la taula nous reptes, com la constitució d'una EMD.

El programa compta amb un pressupost de 55.000 euros aportat per l'Ajuntament i el cartell és obra de Josep Pla-Narbona. Consulta aquí tot el programa.








Óscar Costa

Vam veure que hi havia molta informació i molts forats en la història de la Floresta. Volíem reunir tota la informació.

Sílvia Solanellas

Aquesta associació va posar la primera pedra del que després seria aquest barri, amb una representació de l'activitat veïnal, amb dosis importants d'inclusió social, cooperació, cohesió, reivindicació i mobilització.

Guillermo Gallego

El resultat d'aquests 100 anys és una lluita constant envers l'administració. La Floresta és caracteritza per una actitud reivindicativa i lluitadora.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.