Abacus cedeix el seu fons històric a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Permet conservar la memòria del cooperativisme a Barcelona


  • Comparteix:

L'Abacus de Sant Cugat / Foto: Abacus

L'Abacus de Sant Cugat / Foto: Abacus

La consellera de Cultura, Laura Borràs, i la presidenta d'Abacus Cooperativa, Maravillas Rojo, han signat el document de donació de l'arxiu històric de la cooperativa a la Generalitat, que es conservarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat. El fons Abacus Cooperativa permet conservar memòria de la història del cooperativisme a Barcelona.

En aquesta línia, el fons enriqueix la perspectiva sobre el món de les cooperatives de consum en la societat catalana que es pot obtenir a través de la consulta d’altres fons ja conservats a l'Arxiu Nacional de Catalunya, com ara la Cooperativa La Rubinenca o fons d’arxiu de complement com ara els de la Sociedad Cooperativa Obrera de Ahorro y Consumo la Flor de Mayo o la Unión Cooperatista Barcelonesa.

El volum total del fons documental és de 3,2 m (32 unitats d'instal·lació).

50 anys d'activitat cooperativa
Abacus Cooperativa va néixer el 1968 per iniciativa d’un grup de mestres, pares i mares de Barcelona, conjuntament amb l'Escola de Mestres Rosa Sensat, que van decidir endegar un projecte cooperatiu per donar servei de qualitat en l'àmbit de l'educació i la cultura. Enllaçava amb la històrica tradició del cooperativisme a Barcelona, amb nous valors i activitats basades en el consum responsable, en la inversió socialment positiva, i en el compromís amb el medi ambient. Des dels seus orígens, Abacus Cooperativa ha apostat per promoure la cultura i la llengua catalanes per tot el territori i per prioritzar valors ètics, solidaris i de compromís social.

El 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva aportació al cooperativisme de consum des de fa 50 anys i l'Ajuntament de Barcelona li ha atorgat la Medalla d'Or al Mèrit Cívic en reconeixement a la seva trajectòria de compromís amb l’educació, la cultura i el cooperativisme que l’han convertit en un referent.

A Sant Cugat, la cooperativa té un establiment a la plaça d'Octavià.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.