El Tribunal Suprem fixa el 12 de febrer per a l'inici del judici als líders independentistes

El tribunal deixa un marge d'11 dies als advocats per garantir el dret a la defensa


Temes relacionats

Arrenca el trasllat dels presos independentistes cap a Madrid ( 1/feb/19)

El món sobiranista local protesta avui contra el judici als responsables de l'1-O ( 1/feb/19)


  • Comparteix:

L'alt tribunal ja ha fixat la data del judici / Foto: ACN

L'alt tribunal ja ha fixat la data del judici / Foto: ACN

El judici als líders independentistes ja té data: el 12 de febrer. Aquesta és la data assenyalada pel Tribunal Suprem (TS), presidit per Manuel Marchena, per iniciar les sessions. Després de dies d'especulacions amb la data, els magistrats han fixat l'inici per a aquest dia i el judici començarà amb les qüestions prèvies. Les sessions es repartiran entre dimarts, dimecres i dijous i està previst que s'allargui tres mesos. La defensa de Junqueras, el santcugatenc Romeva i Cuixart havien demanat al tribunal un marge de temps entre fixar la data i iniciar el judici (en el cas de Junqueras, demanava tres setmanes). Finalment, el tribunal deixarà un marge d'11 dies per garantir el dret a la defensa. La data es coneix el mateix dia que els presos arriben a presons madrilenyes.

El Suprem ha dictat aquest divendres l'auto en el qual es pronuncia sobre la conveniència de les proves proposades per les acusacions i les defenses.

Entre els testimonis que el tribunal rebutja destaca el de l'expresident Carles Puigdemont, demanat per la defensa de Romeva , Junqueras, Rull, Turull, Sànchez i Forcadell. El tribunal argumenta que és 'manifestament incompatible' que estigui declarat en rebel·lia pel tribunal i hagi de comparèixer com a testimoni perquè estaria obligat a dir la veritat.

La defensa de Romeva, Cuixart i Junqueras també demanava la presència del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, després de la polèmica pel seu whatssapp on deia que si Marchena presidia el CGPJ controlaries 'des del darrere' la sala penal. El TS rebutja el testimoni perquè diu que aquesta polèmica ja es va resoldre a través de l'incident de recusació plantejat per les defenses.

Els magistrats també rebutgen la prova pericial proposada per Romeva i Junqueras, que pretenien que un relator internacional i un expert independent expliquessin 'el significat i l'abast del dret a l'autodeterminació'. Tampoc no accepta els relators de les Nacions Unides, experts en drets humans, premis Nobel o l'intel·lectual Noam Chomsky i Paul Preston proposats pel santcugatenc.

La Fiscalia els acusa l'exvicepresident i els exconsellers de rebel·lió i malversació, mentre que l'Advocacia de l'Estat els acusa de sedició i malversació. L'acusació popular que exerceix Vox demana 74 anys de presó per a Junqueras i la resta d'exconsellers empresonats per dos delictes de rebel·lió, un d'organització criminal i un altre de malversació de fons.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.