[Entrevista] Helena Castellà: 'Els votants andalusos de Vox tenen un perfil similar a Podemos'


  • Comparteix:

Helena Castellà és experta en extrema dreta i drets humans / Foto: Cugat.cat

Helena Castellà és experta en extrema dreta i drets humans / Foto: Cugat.cat

La politòloga experta en extrema dreta Helena Castellà explica que els votants de Vox a Andalusia 'tenen un perfil socieconòmic similar a Podemos'. En una entrevista a Cugat.cat, la també assesora del Parlament europeu desmenteix que els votants de Vox siguin aquells amb més baixa formació i atribueix l'augment de l'extrema dreta a la 'inoperància dels partits tradicionals', que al seu parer no han sabut donar resposta a qüestions que preocupaven certs sectors de la ciutadania, com el cas del context migratori. 'Els partits de l'extrema dreta van ser els primers a abordar aquesta qüestió i no la van amagar sota la catifa', ha dit. Castellà, que ha visitat la ciutat per assistir a una xerrada organitzada per Jovent Republicà sobre com combatre el feixisme, opina que el millor remei per combatre aquests partits és 'deconstruir i contrastar els seus discursos'.

ESCOLTA-HO

Després de l'entrada de Vox al Parlament andalús, l'Estat espanyol ha deixat de ser l'excepció a Europa i ja té un partit d'extrema dreta formant part del sistema parlamentari. Per què ha passat?
Bé, l'excepció no era només l'Estat espanyol ja que Portugal de moment tampoc té cap partit d'extrema dreta a les institucions. Per què ha passat? Doncs, per diferents situacions. Una d'elles és el context català, així com també l'aspecte migratori, tant a la frontera sud com a arreu d'Europa. Especialment ho atribuiria al context de criminalització de les migracions que s'està duent a terme, ja no només des dels governs sinó també des dels mateixos mitjans de comunicació. Quan es parla d'allau migratori es reforça el discurs de l'extrema dreta. A més, també cal recordar que en el cas andalús, l'arribada de Vox també es deu a la inoperància dels partits tradicionals, en aquest cas del PSOE. De fet, veiem que no és que hagi pujat tant el vot de l'extrema dreta, sinó que molts votants socialistes el que han fet és no anar a votar.

A part de l'abstencionisme, hi ha una normalització de l'extrema dreta o una relativització?
Absolutament, i no només a l'Estat espanyol. Arreu d'Europa l'auge dels partits d'extrema dreta ha fet que els partits tradicionals tant de dretes com d'esquerres assimilessin el seu discurs i l'acabessin 'blanquejant' i normalitzant.

Però, l'extrema dreta no és nova...
Exacte, sempre n'hi ha hagut, tant a l'Estat espanyol com a Alemanya. Tot i que allà fa poc que al parlament hi va entrar Alternativa per Alemanya, mai hi ha deixat d'haver crupuscles més o menys minoritaris. Sí que és veritat que les dades del Centre d'Investigacions Sociológiques (CIS) de fa uns anys ens deien que aquells votants que en l'eix ideològic es consideraven d'extrema dreta, et deien que votaven el PP. Tot i això, no es pot considerar que ni el PP ni Cs siguin un partit d'extrema dreta perquè no ho són.

Algunes veus han culpat cert electorat andalús de l'arribada de Vox al parlament autonòmic i l'han qualificat d'ignorant. Un raonament simplista per explicar un fenomen d'aquestes característiques, no?
Simplista i greu. És molt fàcil expulsar-se la part de culpa que tots tenim. Si mirem el perfil del votant de Vox a Andalusia es veu que els han votat aquells amb un nivell econòmic més alt i aquells amb més formació. De fet, a Andalusia el perfil socioeconòmic del votant de Vox s'assembla bastant al de Podemos, o Adelante Andalucía, en aquest cas. Llavors, es contradiu totalment el mite. Els que voten l'extrema dreta no són els que tenen més baixa formació. Sí que és veritat que en alguns països europeus la manca de formació explica el vot de l'extrema dreta, però en aquest cas no. Com deia, qui té la major culpa de la irrupció d'aquests partits són les formacions polítiques tradicionals, tant de dretes com d'esquerres, que en el seu moment van decidir no abordar certs temes que els semblaven complicats d'afrontar, com el tema migratori, i els van amagar sota la catifa. L'extrema dreta va ser el primer partit que va donar resposta a certes pors que tenia la ciutadania amb un discurs populista i entenedor que tothom podia entendre.

Els mitjans de comunicació han donat veu o han fet d'altaveu de l'extrema dreta?
Per una banda, han fet d'altaveu amplificant el seu poder en certs casos. També han reforçat el seu discurs criminalitzant les migracions. Tot i que també hi han donat veu, fet que no em sembla malament ja que actualment els partits difonen molt les seves idees per les xarxes socials i, per tant, és necessari que els mitjans també en parlin i que no caiguin en el seu argument que els mitjans formen part del 'establishment'.

Què li diries a algú que cregui que és bo que l'extrema dreta tingui representació i ho atribueixi a una qüestió de pluralitat política?
Li diria que tothom té dret a tenir la seva opinió, però que quan aquestes idees posen en dubte els valors democràtics i els drets humans passen a ser il·legítimes. Llavors, li diria que és un tema de drets humans. Fins fa no tants anys, els drets humans no es posaven en dubte i ara amb l'extrema dreta sembla que no tothom té dret als drets humans.

I l'última pregunta, segons les últimes dades del CIS, Vox obtindria un 6,5% dels vots en unes eleccions al Congrés. Què es pot fer per a què això canviï?
Primer, que els partits tradicionals no comprin el seu discurs, com per exemple fa el PP. L'experiència ens diu que això no funciona per guanyar vots ja que davant de la còpia, l'electorat es queda amb l'original. Després, també cal combatre el seu discurs de manera rigorosa i crear una alternativa. En definitiva, es tracta de donar resposta a les pors de la ciutadania.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.